rizsa79 Creative Commons License 2021.06.28 0 0 7366

Nem ismerem ezt a készítményt, de egyébként nem tudom, hogy kipróbálnám-e. Én úgy vagyok, mint a székely a viccben, hogy az orvosnak meg a gyógyszerésznek is élni kell valamiből. Én csak egyféle gyógyszert szedek ocd-re, és arról nem hallottam semmi rosszat. De azt konkrétan tudom, hogy az egyéb antidepresszánsoknak egész komoly mellékhatásai is lehetnek (nyilván nem mindenkinél). Van olyan, aki egész komoly gyógyszereket szed, többet is az ocd-re, és nekik talán durvább mellékhatásokkal kell együttélni, akár élethossziglan.

Én az ilyen esetben gondolkodnék el az alternatív készítményen, ha többfélét szednék, és azt akarnám csökkenteni. Vagy nyugtató, ilyesmi helyett, amitől egyesek szinte függővé válnak. 90 éves nagynénink úgy eszi néha a frontint, mint a szőlőcukrot ...

 

Szerotoninról. Kicsit olyan ez, a szakirodalmat olvasva, mint a Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Lement a szerotoninszint, és attól lettél beteg, vagy sz.rul érzed magad és ezáltal fogy a szerotonin? Sajnos biológiából is olyan tanuló voltam, mint kémiából, tehát abszolút laikusként olvasok erről. Van olyan orvos, aki tényleg abban hisz, hogy be kell venni a gyógyszert, és attól jobban lesz a beteg (főleg a tb-s rendelésen, ahol más lehetőség nincs is). Van ennek egy placebo hatása is. Én azt tapasztalom, ha évekig szedi az ember az SSRI-t, akkor van egy pozitív hatása. Olyan nincs, hogy pár hétig, hónapig szeded, és azalatt javulnának a kényszerek. Nem érdemes figyelgetni, mert ilyen rövid időtávon nincs hatása.

A problémám abból adódik, hogy ha tényleg működik valamiféle hosszútávú, pozitív hatásmechanizmus, akkor az embernek elvileg csökken a saját érdeme a gyógyulásában. Kialakulhat ebből egy újabb kétely, hogy én értem el az eredményt vagy a gyógyszer? Mi lenne velem gyógyszer nélkül? stb.

Előzmény: Törölt nick (7365)