dezek Creative Commons License 2021.06.28 0 0 99027

Köszönöm. Én eddig akkor tévesen azt feltételeztem, hogy az épületek energetikai besorolásánál a teljes éves energiafelhasználást figyelembe veszik, nem csak a fűtésit és nem csak a fűtési szezonra esőt.

Én a józan paraszti eszemmel azt gondolnám, hogy egy épület energiafelhasználásánál a teljes villamosenergia fogyasztást is figyelembe venném. Nem csak azt, amit esetleg a fűtési rendszer működtetésénél vagy a használati melegvíz ellátással összefüggésben használunk fel. A világításra és az egyéb elektromos fogyasztók üzemeltetésére is használunk energiát.

Egy mosógépre vagy egy hűtő/fagyasztó gépre még rá lehet mondani, hogy az épülettől független egységet alkot, de a világítási rendszer szerintem szerves része az épületnek. Ha kevés vagy nem megfelelően tájolt a bevilágító felületek (ablakok, kupolák, fénycsatornák,...) felülete, akkor több áramot igényel a világítási rendszer. S az sem mindegy, hogy milyen az a világítási rendszer. Hagyományos izzók, LED világítás, ...

Bár kétségtelen, hogy hagyományos wolfram szálas izzókkal üzemeltetett világítási rendszer esetén is maga a világítási energiafelhasználás lényegesen kisebb tételt jelent, mint az egyéb elektromos berendezések működtetéséből adódó energiafelhasználás.

Előzmény: Palási (99026)