laca5 Creative Commons License 2021.06.26 0 0 26418

Tudom, hogy szarul néznek ki, azért is jövök ide panaszkodni :-)) Szerencsére a többségükre ez nem (vagy alig ) jellemző, de szeretném tudni, mit kell másképp csinálni, mert azért az jó érzés, ha az ember tudatosan irányítani tudja a folyamatokat. Már ha lehetséges.

Egyáltalán nem írtál hülyeséget, sőt, szerintem rátapintottál a lényegre is, amit köszönök. Most néztem utána, hogy pl. tavaly is mennyi idő telt el a virágzás előtti és a virágzás utáni permet között. Hát, sok. Mivel a fajta lista folyamatosan bővült az utóbbi pár évben, széthúzódik a virágzás is. És itt nem a koraiság, vagy a későiség a döntő, a nagyon koraiak között is van, ami később virágzik. 

Namost én leszóróm valamivel virágzás előtt, eltelik 21-28 nap mire befejeződik a virágzás mindenhol, akkor megint. De ez sok. Valószínűleg a Jupiter (mint nagyon korán virágzó) TÚL későn kaphatta meg a védelmet egy hajszálnyival, a többi problémás meg TÚL korán. Ehhez jön még a rezisztencia kérdése, melyik a hajlamosabb rá? Ez megtoldva azzal, hogy moly ellen szert nem tettem bele, azóta találtam konkrétan bolyhos csomókat is (igaz, kukacot nem) tehát jelen van a moly is, de nem ANNYIRA súlyos, csak van. 

De az, hogy a botrytis és peronosz ellen időben nem tudom eltalálni a széles időtáv miatt, az nagyobb baj. Ezen viszont lehet, hogy nem is tudok segíteni. Nem fújkálhatom Chorus-sal és Teldorral hetente, amiket szezononként egyszer szabad használni.

Ami még mindig nem világos, hogy mik azok a szálak, amiken a lehulló virágzat lóg, de azt már sejtem, hogy az valószínűleg nem a moly, mert az tényleg látványosabb. 

Amit már tudok, hogy az egészségesen elvirágzó fürtről ütögetésre lehullik a felesleg, ha minden rendben van. Ha nem akar lejönni ütögetésre, akkor valami nem stimmel. Akár moly, akár botrytis, vagy más.

 

Valahol valaki nem rég írta valamelyik szőlős Fórumon, hogy a botrytis-es fürtön/virágon a pártasapkák nem tudnak lehullani, "ráragadnak". Ez igaz lehet? Mert pl. a Tigin-en ez nagyon látványos volt, a barna kis kupakok nem estek le, szinte ki sem tudott virágozni normálisan.

Előzmény: szervezkedő (26398)