laca5 Creative Commons License 2021.06.22 0 0 26366

Szia! Szomorúan látom, hogy ismét sikerült olyan tüneteket találnom a szőlőmön, ami másnál is jelentkezik, már azt a megállapítást is megtettem magamban, hogy az idei év még rosszabb kötődést fog mutatni egyes fajtáknál, mire végez a virágzás, mint tavaly.

 

Nagyon hasonlóak a tünetek itt nálam is: némelyik fajtán (nem mindegyiken, pl a Vénuszon, ami egy erősen rezisztens, a bogyók már megállapodtak és nem hiányos) már a virágzás kezdetétől barnás foltokat lehetett látni itt-ott a fürtben. A virágzás végére ez tovább erősödött. Megütögetve a fürtnyelet csomókban hullott le az elhalt virágzat. 

Több helyen is látom, hogy ami le akar hullani, az szövedéken vagy szálon lógva fentmarad. Most (Kengyelfutó Gyalogkakukk farkasának a mintájára) azt gondoltam ki, hogy talán moly kártétele lehet, ezekre a szálakra alapozva. Két szélső soromat és a lugast kicsit megkésve még lefújtam Karate Zeonnal, még nem voltak teljesen kivirágozva, meglátom, hogy az ott tavaly rondán kötött fürtök mutatnak-e javulást.

 

Botrytisre gyanakodtam, gondoltam a tavalyi hasonló események után, idén virágzás előtt kapott Teldort, látszik, hogy nem az a baj.

Ridomil MZ-t kapott virágzás előtt közvetlenül, abban van Dithane, a feketerothadás ellen hatnia kellett volna.

Eső közel s távol nem volt, ilyen tiszta, száraz, forró idő virágzáskor ritkán van.

 

Te használtál virágzás előtt molyok ellen valamit?

Előzmény: pajton (26352)