Glavengo Creative Commons License 2021.06.11 -21 1 218556

Meglakolnak az orosz tömeggyilkosok?

A holland bíróság megtekintette a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Buk rakétát használták az MH17-es utasszállító repülőgépek lelövésére.

 

A 2014-ben a felkelők által elfoglalt kelet-ukrajnai terület felett elrepülő malajziai repülőgép megsemmisítése miatt folytatott holland gyilkossági per bírája kedden azt mondta, hogy bizonyíték van arra, hogy a repülőgépet egy orosz gyártmányú Buk rakéta okozta találat érte.

 

A bírák kedden elkezdték áttekinteni a hollandiai tárgyalás bizonyítékait - a gyanúsítottak három orosz és egy ukrán állampolgár, akiket a repülőgép 2014. július 17-i lelövésével és a fedélzeten lévő mind a 298 ember megölésével vádolnak.

 

Az MH17-es járat Amszterdamból Kuala Lumpurba tartva zuhant le egy olyan területen, amelyen az ukrán erők ellen harcoló oroszbarát szeparatisták ellenőriztek, miután azt a nemzetközi nyomozók szerint egy orosz föld-levegő rakétával lelőtték.

 

"Szakértők kijelentették, hogy a repülőgép testére gyakorolt ​​behatás megfelel annak, amit egy Buk rakétarendszer és egy Buk robbanófej okozhat. Nem találtak olyan sérülést, amely ne lenne kompatibilis az adott forgatókönyvvel, vagy amely más forgatókönyvet jelezne" - mondta Hendrik Steenhuis bíró.

 

Több évig tartó bizonyítékgyűjtés után egy nemzetközi nyomozócsoport 2018 májusában arra a következtetésre jutott, hogy a repülőgép lelővésére használt rakétavető Oroszország 53. légvédelmi rakétadandárjába tartozik.