advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.06.10 0 3 393922

Ezen most csak vigyorogni tudok - pont a mai nap szembesültem azzal, hogy a 3 éves, nem éppen alapszintű Samsungom akkuja úgy felpúposodott, hogy felnyomta a hátlapot... Egyébként így is tök jó és a kapacitása is megvan, de egyértelműen ki kell cserélni - mielőtt valami huncutságot művelne.

Előtte volt iPhone-m hosszú ideig - két plusz akkut evett meg a lecseréléséig, nagyjából kétévente meghaltak, az eredeti gyári lassan felpúposodott és eltűnt a kapacitása, a második viszont látszólag jó volt, viszont elkezdte azt csinálni, hogy kb: 50-55% töltöttségi szintig szépen merült és jónak mondta magát - majd huss, kikapcsolt... Ott egyértelmű, hogy nagyjából fél töltöttség környékétől nem bírta a minimálisan szükséges áramot sem leadni - aztán amikor a harmadik is ugyanezt kezdte csinálni, lecseréltem, fiókba tettem. Van egy erre rendszeresített dobozom - mikor betettem az iPHonet, kezembe akadt az elődje, egy Nokia N95 (??) talán - no az akkor már az állásban szintén ledobta a hátlapját, olyan púpos lett az amúgy szintén lítiumos akkuja.

Most meg a Samsung...  Laptopokban rendszeresen cserélgetjük szintén az akkukat, heti szinten kotlik meg az ügyfeleknél néhány (már csupa lítiumos, "Tesla-cellás") - mindenféle tünet van, totál zárlatostól a "húsz percet még bír" szintig bármi megesik, a hengeres cellák ugyanakkor elég biztonságosnak tűnnek, viszont a lapos "lágy" tasakos tokozású, beépített celláknál a púposodás szintén előfordul.

 

És legalább annyira időfüggő a jelenség, mint ciklusszám-függő. Nagyon keveset használt akkuk is kipurcannak általában 5-6 éves koruk körül - ezért is vagyok eszméletlenül szkeptikus az EV-ket illetően, teljesen illuzórikusnak gondolom, hogy majd tízévesen is jók lesznek ezek az akkuk. Biztos lesz köztük olyan, mint amiről te itt most posztoltál, ami régi is, sokat használt is, mégis jó - de minden ilyenre fog jutni 2-3 másik, amelyik rég kipurcant teljesen...

Előzmény: szilvatövis (393914)