pici mici a pók Creative Commons License 2021.06.08 0 1 34

Ismétlem: Moszkvát nem lehet "ütni". Ezt bele kéne verni mindenkinek a fejébe.

 

 

Orbán 2002 és 2010 között is rendszeresen bírálta Oroszországot és magyar kormányt, amiért az szerinte egyre jobban közeledett az országhoz. „Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt, mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot” – mondta a Fidesz elnöke 2007-es évértékelőjében, amikor arról beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány a túlzott orosz befolyás irányába halad.

Akkoriban még ajtót is szeretett volna mutatni az oroszoknak: a Fidesz 19. születésnapi partiján kijelentette, hogy „mi az ajtót a Nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk. És azt üzenjük a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy ezek a dolgok visszamásszanak az ablakon.”

Orbán a következő évben is kifejezetten aktív volt Oroszország bírálatában: amikor 2008 februárjában Gyurcsány Ferenc aláírta Putyinnal a Déli Áramlat gázvezeték magyar szakaszáról szóló megállapodást, Orbán rögtön kemény közleményben reagált. „A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a 21. századot és a magyar nép és a teljes Kárpát-medence életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében” – írta akkor. Majd országjáró körútján az alábbiakat mondta:

 Amikor pedig az oroszok 2008-ban lerohanták Grúziát, Orbán azt mondta az Inforádióban: „Olyasmi történt, amely a hidegháború vége óta nem fordult elő. A nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt.”

Előzmény: Prof. dr. Notebook (13)