Ati_66 Creative Commons License 2021.06.07 0 0 213482

Az intervallum edzésnek ( most pl 3x2km 2 perc pihivel ) az lenne a lényege, hogy a távhoz és pihenőhöz illeszkedően azonos tempóval fusd. Nyilván rövidebb távnál és magasabb ismétlés számnál jön ki jobban, ha az  elejét elfutod. 

Ilyen távnál a 2 perc pihenő elég rövidnek tűnik. Szerintem azért nem jó ha a pulzus cél miatt túl gyors kezdéssel lassulóra futod, mert az is lényeges lenne, hogy az elsavasodott izmaidat szoktasd az tempóhoz tartozó mozdulat sebességhez erőkifejtéshez. Ha túlzott savasodás miatt lassulsz ezt nem szokod. 

 

Nekem a Garmin Jeff  tempó alapú fm edzéstervében 800m intervallumok voltak 3 perces pihenővel.

Két sebesség volt a tervben. A normál intervallumok a tervezett verseny tempón és a gyors intervallumok a tervezett verseny tempótól 20 másodperccel gyorsabb kilis átlagtempóval.

Az utasítás azt volt az edzéshez, hogy az intrevalloknál egyenletes legyen a tempó elejétől a végéig és a végén sprintelni tilos :-)

 

Én elég jól eltaláltam milyen sebességű félmaratont szeretnék, mert ahogy teltek a hetek a normál intervallumok már akkor sem vitték Garmin által becsült LT küszöbi fölé a pulzusom, ha közben a 3 perc pihenőt már csak 30 másodperccel lassabb tempón futottam.

A hétről hétre egyre több ismétlésből álló gyors intervallumoknál pedig mindig a végén kezdtem küzdeni, hogy ne lassuljak nagyot és akkor ment fel a pulzusom az óra által becsült LT küszöb fölé.  

 

   

Előzmény: amatőr (213478)