Degeczi Creative Commons License 2021.06.07 0 0 122427

Ott voltam, amikor a hibabejelentés után ismét kijöttek a DÉMÁSZ-os szerelők, és szétbontották az óraszekrényt: ők mérték ki, h a szekrényhátlap kábelkötegeiben rosszul volt csoportosítva a nulla, így az órához először bekötött nullvezető vége csak a levegőben lógott... ezt kijavítva persze rögtön meg is javult az alaphelyzet (az alig 100W hatására 190V-ra leesés). Pont a földelőszonda miatt nem derült ez ki rögtön az első bekötésnél, mert azon keresztül volt valami nulla, így a szerelők által terheletlenül mérve rendben voltak a "nullához" (valójában akkor még a földhöz) képest 247V-ot mutató fázisok.

 

Igen, tudom, h +10% az elfogadott, a 247V-al nincs is gondom, nem baj, ha van tartalék - de most ha az egyik fázist a jelenlegi maxra, kb. 17-18A-el terhelem, ott egyrészt ehhez szerintem nagy a 230V körülire esés, másrészt ilyenkor a másik kettőn mért 257V körüli érték már túlmegy a +10%-on. Hiszen ennél nagyobb, 20A fölé bővítés lenne a cél hosszabb távon, és ahhoz ez végképp nem lenne biztonságos (vélhetően még tovább emelkedő másik fázissal)

 

Akkor mindenképp az esés okát kell hát megkeresni, mert ha az mondjuk csak feleennyi lenne, jóval kisebb emelkedést is okozna, még határokon belül. A szakemberben már azért nem bízom teljesen, mert az első problémánál is rajtam múlt, h nem lett baj, pedig regisztrált szerelő.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (122425)