Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.06.07 -2 0 122425

"Frissen szerelték nálam a három fázist (egyelőre 3*16A)"

 

Százszor jobban jártál volna, ha 3 x 16 helyett mondjuk 1 x 50 ampert igényelsz, feltéve, hogy a te áramszolgáltatódnál lehet ilyet igényelni. Ha ott nem lehet, akkor költözz át egy másik áramszolgáltató területére :)

 

"terhelés nélküli helyzetben 247V körüli van mindhárom fázison"

 

Plusz-mínusz 10% a megengedett eltérés, tehát 253 V alatt ez még szabályos érték, ennyit minden 230V-ra gyártott elektromos készüléknek bírnia kell elméletileg.

 

"gyárilag rosszul kötegelték a két órahely kábeleit, fölcserélve a nullát köztük,"

 

Ez az információ honnan származik?

 

"később indukciós tűzhely.... 70 m kábel jön (Al 16 mm2"

 

70 méter távolságon mindössze 16 mm2-es alumínium kábel: ebben nincs túl sok tartalék későbbi amper bővítésre. Pontosabban a 16 mm2 elég sok további ampert kibír, viszont a hosszú kábelen fellépő energia veszteség a villanyszámlában már érezhető mértékűrűe növekedhet.

 

Az én tippem:

1: ezeket a méréseket a villanyórából KÖZVETLENÜL kilépő ponton kell elvégezni.

2: ha a földkábel közvetlenül a villanyóra leplombált részéből jön ki, akkor közvetlenül a földábel ház felőli végén mérj

3: ha a leplombált villanyóra dobozból nem a földkábel jön ki, tehát a kábel a kerítésnél egy leplombátatlan dobozból indul, akkor lásd az első pontot.

Ha így is kijön a hiba, akkor szólj a villanyóra bekötését végző regisztrált szerelőnek, hogy a 247V-os fázisfeszültség mindössze 100 watt terhelés hatására 190-260 voltokra tolódik el, lehet, hogy öt perc múlva ott lesz :)

 

Egyébként ha már lenne a háznál egy jó földelő szonda, akkor mindezt talán észre sem vetted volna ötven évig :)

Előzmény: Degeczi (122422)