Ati_66 Creative Commons License 2021.06.07 0 0 213473

Igen edzettségtől is függ, hogy kinek milyen pulzus értéknél kezdődik a valós anaerob zóna.

De amit én tudok a dologról az alapján anaerob zónát elérni, abban futni hosszabbat, többször is, nem igazán lehet 2 km távon egy hobbi sportolónak. Ettől teljesen független, hogy a valós anaerob zónához képest hogyan alakul a sportló pulzus zóna felosztása, amit mindig valamilyen módszer alapján határoznak meg és csak ritkán tényleges labor adatok alapján.

 

Saját példámmal 3 féle zóna számítás

 

1 A Polar féle zóna számítás 

HRmax tesztfutáson vagy rövid versenyen elért maximális pulzus esetleg 220- életkor alapján számított, a Z5 kezdete pedig ennek a 90%.  Így nekem Z5 az kb 148-tól indulna. Ez az amit résztávos edzésen meghaladok. 

 

2, Garmin LTHR becslésén alapuló zóna felosztás . Ebben jelenleg a Z5 167-től indul. A Z4 153-167

 

3, A laborboros eredményem alapján 164-től indult a Z5. A Z4 148-164

 

Szóval az esetemben 3 zóna számításból kettő esetében lehetetlen elérni a Z5 zónát értelmes 2km-es résztávos edzésen. És az is látható a valós anaerob tartomány jóval a Polar Z5 zóna kezdet felett kezdődik.

 

A résztávos edzésnek ugye az lenne a lényege, hogy lehetőleg mindet azonos sebességgel tudd futni a meghatározott pihenőt betartva, max úgy hogy az utolsó után egy újabb már ne sikerüljön.

 

A Polar zónával könnyedén elérném a Z5-öst a Amatőrnek előírt résztávon, de az összes alsóbb zónát tartva alul edzett lennék a többi edzésen.   

 

Nekem  az a tapasztalatom, hogy a Garmin LTHR becslésen alapuló pulzus zóna meghatározása működik.

 

Ezek a zónák pár ütéssel térnek el csak a pár éves  laboros zónáimtól, amikor közel sem voltam ilyen jó formában mint mostanában.

 

Ezért akadtam ki a gyors edzés utasítás = anaerob = Z5 pulzus zóna fapados táblázaton.

A táblázathoz hiányzik a magyarázat milyen módszerrel határozd meg a pulzus zónádat, mert szerintem akinek labor eredmények alapján meghatározott zónái vannak, annak nem kéne egy 2km-es résztávos edzésen a Z5 elérésére törekedni. 

 

 

Előzmény: Bohanon (213470)