barkócza Creative Commons License 2021.06.04 0 0 88181

A pálinkánál sokkal jelentősebb a pektinbontó hatása, mint a bornál. Egy almánál vagy körténél is emel 10%-ot a kihozatalban, de egy birsnél, somnál, csipkénél, berkenyénél akár 30% is lehet. Ha a gyümölcs megtermelte a cukrot, miért dobjuk ki...?

 

Másik az, hogy a gyümölcsök is tartalmaznak természetes pektinbontót. Ezek igen lassan bontanak, és az élesztő számára nem feldolgozható, nagyobb fragmentumokra szakítják szét a pektint. Ráadásul a metil csoportokból metanolt csinálnak - persze, nem sokat, erjesztett gyümölcsben a közhiedelemmel szemben nem képződik veszélyes mennyiségű metanol. A modern, egyébként borászati pektinbontók általában 12-es szénatomú cukrokra bontják a pektint, ami emészthető az élesztőnek, és jóval kevesebb metanol keletkezik.

Előzmény: BZoltan (88173)