barkócza
2021.06.04
|
|
0 0
88181
|
A pálinkánál sokkal jelentősebb a pektinbontó hatása, mint a bornál. Egy almánál vagy körténél is emel 10%-ot a kihozatalban, de egy birsnél, somnál, csipkénél, berkenyénél akár 30% is lehet. Ha a gyümölcs megtermelte a cukrot, miért dobjuk ki...?
Másik az, hogy a gyümölcsök is tartalmaznak természetes pektinbontót. Ezek igen lassan bontanak, és az élesztő számára nem feldolgozható, nagyobb fragmentumokra szakítják szét a pektint. Ráadásul a metil csoportokból metanolt csinálnak - persze, nem sokat, erjesztett gyümölcsben a közhiedelemmel szemben nem képződik veszélyes mennyiségű metanol. A modern, egyébként borászati pektinbontók általában 12-es szénatomú cukrokra bontják a pektint, ami emészthető az élesztőnek, és jóval kevesebb metanol keletkezik. |
Előzmény: BZoltan (88173)
|
|