Sw201inger Creative Commons License 2021.05.29 0 0 122188

Sziasztok!

Na, kipróbálgattam a javasoltakat, egyelőre az alábbiakra jutottam:

- bekötöttem egy nagy diódát az állandó +12V elé, továbbra is működik, de a zavaron önmagában nem változtat

- bekötöttem egy 16V / 100 mikroF kondit az állandó + és - közé, az elpukkant, de a relé épségben maradt (az alábbi rajz szerint kötöttem be)

- ezután nagyobb kondival nem mertem próbálkozni, mert ez a kis genya is akkorát szólt, hogy... 💩😄 Mégis, lehet hogy ez megoldaná? Mondjuk 1000 mikroF / 25V?

- majd próbaképp betettem a javasolt 100kOhm ellenállást, meg vele párhuzamosan egy 16V / 100 mikroF kondit az állandó +12 V és a kapcsolószál közé (ami ugye testet kapcsol). Változást nem érzékeltem, csak hogy hosszabb nyomásra tudom felkapcsolni azt a relét, ahogy Elek mondta is. Erről jutott eszembe, hogy ő kisebb (100nF) kondit javasolt, megpróbáltam azt is, először azt hittem meg is oldódott, mert a többi relé nem kapcsolgatta ezt, de aztán közben valamikor, mindenféle jel/pukkanás nélkül, megadhatta magát ez a relé is, mert a végén már a saját gombjával sem tudtam felkapcsolni (a plusz alkatrészek kiiktatása nélkül, eredeti állapotban sem). De ez nem baj, mondom, 200 Ft egy ilyen relé. Aztán félbehagytam, mert fektetni kellett a babát. Most csak annyit kérdeznék, ki mivel folytatná a próbálkozást?

Öröká hála: Laci

Előzmény: hobby 66 (122140)