ÁsítóSárkány Creative Commons License 2021.05.27 0 0 29982

Az a kérdés, honnan érkezel a kereszteződésbe, nem az, hogy hova jutsz ki.

 

Ha van külön kerékpáros piktogrammos fényjelző készülék, akkor az vonatkozik rád akár kerékpársávról, akár kerékpárútról érkezel. Kissé slendriánul fogalmazták a szabályt, nemn említi a gyalog- és kerékpárutat, mintha láttam volna már ilyen készülék alkalmazását ott is, amire azt mondanám: értelmeszerűen ott is az vonatkozik rád.

Kerékpárút (és megintcsak slendriánul megfogalmazott szabály miatt értelemszerűen gyalog- és kerékpárút) esetén ha a gyalogosoknak szóló lámpa képén a gyalogos mellett kerékpáros piktogram is van, akkor az vonatkozik rád (de ez nem vonatkozhat a kerékpársávról érkezőre).

 

Ha a fentiek nincsenek, kerékpársávról érkezve az úttestről érkezel, tehát a sávodra, vagy az úttest egészére vonatkozó járműveknek szóló készülék fényjelzése irányadó.

 

A kerékpárút, gyalog- és kerékpárút külön út (még ha közös is a kereszteződése a keresztező úttal. Ilyen kereszteződésben, ha fényjelző készülék irányítja a kereszteződésben a párhuzamos utat, akkor a kerékpárutat, gyalog- és kerékpárutat is külön irányítani kell, amelyet megoldhatnak kerékpáros piktogram jelzésképű készülékkel, gyalogos + kerékpáros jelzésképű gyalogosoknak szóló lámpával, vagy külön a kerékpárosoknak szóló piros-sárga-zöld készülékkel. Ha nincs egyik sem, akkor az forgalomszervezési hiba, sérti a 41/2003 (VI. 20.) GKM rendelet Mellélkletének (FISZ) 4.2 pontját.

Előzmény: Jehova néni (29981)