Eolomea21 Creative Commons License 2021.05.27 0 0 6048

A versenges mar elindult - Kina jovoltabol. (kinai urhajok, urallomasok, holdjaro a Hold tulso oldalan, holdminta visszahozatala, marsjaro, 500-meteres radiotavcso - mindez az elmult nehany evben!). Par honapja irtak ala egyuttmukodesi szerzodest az oroszokkal.

 

Az amerikaiak a kovetkezok miatt alltak le a holdprogrammal:

- igazabol a cel a szovjetek megelozese volt ezen a teruleten (a tobbiben ugyanis mindig lemaradtak) - ezt ugyebar elertek

- kockazat (ami a missziok szamaval nott)

- penz

- a tudomanyos elkotelezettseg hianya (az elso igazan tudomanyos Apollo program egyben az utolso is volt.)

 

A szovjetek a kovetkezok miatt maradtak le, ill. nem leptek tovabb:

- a fokonstruktor Szergej Koroljev korai halala - ami egyetlen ok, hogy nem voros zaszlot szurtak holdporba. Ennek kovetkezteben...

- nem volt megbizhato hordozoraketa (az N1-es kiserleti peldanyok a felloves utan kozvetlenul rendre felrobbantak)

- a vezetesben szethuzas volt (Koroljev cipoje mindenkit lotyogott), es a ket vonalbol (korulrepulni a Holdon vagy leszallni) egyik sem jott ossze.

- a holdverseny elvesztese utan a fentiek nem valtoztak, igy nem mentek az oroszok a Holdra (bar a technika megvolt, es meg is van hozza - legelabbis a korul-repuleshez. Vegtere is a veteran Szojuz erre epult. Kevesbe ismert, de az elso elolenyek, amelyek megkerultek a Holdat es epsegben viszajottek, szovjet teknosbekak es mas elolenyek voltak.)

 

Előzmény: roszner (6043)