sogormail Creative Commons License 2021.05.25 0 0 21635

"Az orvosok között is megoszlanak a vélemények. A gasztrolenterológus akihez jártam a panaszok kezdetekor azt mondta erről: hogy ha kint van a fekély, akkor mindig az eredeti készítményt (originális) javasolja és írja fel, a fenntartó kezeléseknél viszont megfelelő a generikus készítmény is."

 

LINK -> OEP tajekoztato meg 2009-bol. Ekkor jelentek meg az elso generikus rabe- es esomeprazole-ok. Azaz a Parriet es a Nexium helyettesitoi. 3.-ik oldalrol az idezet:

 

"Amikor lejár egy gyógyszer szabadalmi védettsége vagy piaci kizárólagossága, megjelennek azok a generikus gyógyszerek, melyek az innovatív referenciatermékek gyakorlatilag „tökéletes másolatai”1 , és alacsony árukkal lehetőséget biztosítanak a betegek költségeinek csökkentésére. A generikumokkal kapcsolatban igen sok legenda, téves ismeret él, amiket a gyógyszergyártók sem igyekeznek cáfolni. Lényeges ugyanakkor leszögezni, hogy hazánkban kizárólag bioegyenértékű és helyettesíthető generikus gyógyszerek kerülhetnek forgalomba, amelyek nem keverendőek össze a nem bioegyenértékű ázsiai másolatokkal, vagy az interneten rendelhető hamisítványokkal. A Magyarországon kapható generikumok minőségét szigorú szabályok szavatolják, ezeknél a terápiás egyenértékűség nem kérdőjelezhető meg. A Harvardi Orvosegyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak, amikor 30 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek során originális gyógyszerek és generikus társaik hatékonyságát vetették egybe. A Journal of the American Medical Association (JAMA) 2008. decemberi számában megjelent – kardiovaszkuláris gyógyszereket vizsgáló – tanulmány2 szerint a korábbi publikációk szerzői annak ellenére számoltak be személyes negatív benyomásokról, hogy saját cikkeik adatai sem támasztották alá a terápiás hatásbeli különbségeket. A tanulmány alapján az originális készítmények, klinikailag semmiféle bizonyított előnyt nem biztosítottak a pácienseknek. Ha a harvardi kutatók következtetését elfogadjuk, akkor nem marad érv amellett, hogy a drágább originális gyógyszereket széles körben alkalmazzuk. Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy 2009 folyamán a támogatási rendszerben megjelentek az OGYI által a Plavix, Pariet, Nexium és Aflamin készítményekkel bioegyenértékűnek és helyettesíthetőnek minősített3 első generikus termékek, melyek alkalmazása a betegterheket jelentős csökkenti, valamint támogatáskiáramlást mérsékli, így mindannyiunk közös érdeke."

 

 

Előzmény: Styco (21630)