heted7 Creative Commons License 2021.05.24 -3 2 182339

Brikka teszt.

 

Kaptam kölcsön egy új, fekete aljú Brikkát. Van itthon egy kettővel régebbi, már a román, lukas fedeles, gondoltam összehasonlítom, és megírom, hátha érdekel valakit. Ha más nem a Nagy Mínuszolónak is ünnep lesz az idei Pünkösd ;)

 

A két kávéfőző alja ránézésre ugyanaz, bár az újabbat feketére festették. Nem csúnya, de nekem tetszett a fémszínű is. A szűrő... ah, rém gagyinak tűnik. A tulaj már kicsit csiszolta, mert állítólag sorjás is volt, nekem mindenesetre azt tűnt fel, hogy szörnyen vékony. Ez nem tartotta vissza a büszke olaszokat attól, hogy az alsó és a felső szűrűbe is belenyomják, hogy MADE IN ITALY. Ha olasz lennék, ezt letagadnám!

 

Lemértem gyorsan az egyes alkatrészeket. Nem lett tökéletes, mert részben vizesek voltak a cuccok, de a lényeg látszik:

Alja:     régi 170 g, új 174 g

Szűrő:  régi   26 g, új   17 g
Teteje: régi 283 g új 211 g

Össz:   régi 479 g  új 400 g (jaja, az újnál 2 g-mal nem jön ki a matek :) )

Az új szűrője sokkal nagyobbnak tűnt. A régibe 14 g kávé fér, és meglepő módon épp át tudtam önteni az újba, se több, se kevesebb nem kellett.

 

A régibe 80 ml vizet kell tölteni, ott a jel. Az újból már ezt a rohadt jelet is kispórolták (!), adtak viszont mellé egy műanyag mérőpoharat azzal, hogy 120 ml vizet tölts bele. Vagy én nem tudom mennyit, íme a rajz, én nem értem. Az a tipp, hogy alulra 120 ml megy, abból feljön majd 100, de a harmadikat már nem értem, tényleg.

 

 

Nem tetszik, hogy egy mérőpoharat kelljen cipelni, elöl tartani csak ezért. Mi lett volna, ha húznak egy csíkot az oldalára a Made in Italy helyett a szűrőben?

 

Nincs súlyszelep sem, és nem tudom nem azt hinni, hogy a cél itt is az anyagspórolás volt. Van viszont valami más szelep, ami végül is ugyanúgy működik. Egyelőre csak egyet főztem, és szerintem kicsit korán borítottam ki, de nehéz lesz jól elkapni, mert a vége szagra ugyanúgy megégett, mint a régivel.

Ízre hozta szerintem ugyanazt, mintha a hab (crema?) vastagabb lett volna.

 

Összességében: első blikkre a megfőzött kávé úgy nézem hozza a Brikka szintet. Viszont kb. 15.000 forint, és látszik, hogy nagyon nem az örökkévalóságnak készült. (Ja igen, a szelep sem tűnik szétszerelhetőnek, ellentétben a réginél.) Szívesebben fizetnék érte 18.000 forintot, ha elérné a fél kilót és érezném, hogy 10 év múlva is kávéfőző lesz. Basszus, 10.000 Ft alatt vannak rozsdamentes kotyogósok, még a Bialettitől is!