pici mici a pók Creative Commons License 2021.05.19 0 0 13

Bayer Zsolték dupláztak a Várban: két önkormányzati lakást szereztek ugyanazzal a trükkel

 

 

Mindkét Úri utcai ingatlanhoz lakáscsere útján jutottak hozzá Bayerék. Amikor tavaly Bayer Zsoltot a 2018-ban megszerzett önkormányzati lakásáról kérdeztük, csupán annyit árult el, hogy az ingatlanért egy budai agglomerációban lévő, 70 négyzetméter alapterületű kertes házat adott cserébe. Kinyomoztuk, hogy az említett ingatlan Bayerék pilisszentkereszti faháza volt, amit a csere nyélbeütése után két hónappal visszavásárolt a fideszes publicista családja, egész pontosan egyik fia tulajdonába került. Amikor rákérdeztünk a pilisszentkereszti faházra, az újságíró előbb hazudott, majd elismerte, hogy ez volt a csereingatlan.

 

A titkolózás nem volt alaptalan. A pilisszentkereszti faház tulajdoni lapja ugyanis elárulta, hogy Bayerék nem egyszer, hanem kétszer játszották meg ugyanazt a trükköt.  Mindkét Úri utcai önkormányzati lakásért ugyanazt a faházat adták cserébe, és mindkétszer vissza is vásárolták a Pest megyei ingatlant.

Bayer Zsolték trükkje: visszaszerezték a vári önkormányzati lakásra cserélt ingatlant is

A csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, magyarán pénzért nem megvásárolható.

A lakáscseréről szóló cikkünk után a kormánypárti publicista szűkkörű sajtótájékoztatót hívott össze csütörtökre az Úri utcai lakása elé, hogy megmagyarázza lakásszerzésének és -bérlésének körülményeit. Bayer egymásnak ellentmondó költségeket közölt. Elsőként a blogján írta meg, hogy a bérleti díj mellett 40 millió forintért bérli a vári lakást – ezzel feltehetően a csereingatlan árára utalt. A sajtótájékoztatón már csupán 26 millió forintra taksálta a budai agglomerációban található ingatlan értékét. Az Úri utcai ingatlan felújítási költségeiről szólva pedig 5 és 10 millió forintos összegeket is említett.

 

Bayer a sajtótájékoztatón azt a kérdést nem kívánta tisztázni, hogy melyik településen található az az ingatlan, amit a budavári lakásért cserébe adott. Azt mondta:

Nem fogom megmondani, és nem azért mert bármiféle takargatnivalóm lenne, arról, hogy milyen ingatlant ajánlottam fel, amit az előző bérlő elfogadott és alkalmasnak talált, hanem azért, mert ő – mint teljesen civil ember – nem hozható általam olyan helyzetbe, hogy őt is majd elkezdjék cseszegetni azzal, hogy mennyiért meg miért cserélte el.

Gyanítható azonban, hogy Bayer más okból titkolta, milyen ingatlant adtak a vári lakás bérleti jogáért cserébe. És noha az újságíró szerint nincs mit takargatnia, amikor a sajtótájékoztató után rákérdeztünk, hogy a pilisszentkereszti ház volt-e a cserealap,

előbb letagadta, hogy azt az ingatlant adták az Úri utcai lakásért cserébe, ami két hónappal később újra a családja tulajdonába került, majd – mint a cikk elején található videóban látható – kameránk előtt mégis elismerte a történteket.

Előzmény: tabok (8)