werner Creative Commons License 1999.11.08 0 0 2836
off
"SOHA nem fogod SEMMILYEN statisztikai, matematikai vagy bármilyen
tapasztalati módszerrel megállapítani, SOHA,
hogy Mari nénire Gönyün a TB azért fog éves
szinten 1.784 Ft-tal kevesebbet költeni, mert eggyel kevesebb átszállással
ér el az unokájához, vagy a munkahelyére,..."
" hatás létezik, NEM ÍRTAM, HOGY NINCS, de nem tudod forintosítani. Ezért megfoghatatlan."

Ez igaz. A dolog sajnos úgy működik, hogy minden embernél más reakció várható az utazáskényelem romlása folytán. Van aki felveszi, van, aki nem. Általánosságban viszont az a helyzet, hogy bármi ami kényelmetlen, az károsan hat az ember lelkiállapotára, mert az ember kényelemszerető. Én csak abból következtettem ezt ki, hogy a gyakran hallok utastársaim szájából egyértelműen megnövekedett stresszre utaló megjegyzéseket. Sőt, gyakran, belőlem is feltör egy visszafogott "k****anyád" ha az orrom előtt csukódik a busz ajtaja. Gyakran elnézem pl. a Nyugatinál a 6-os buszra váró türelmetlen tömegeket a 91-es kényelmes üléséből.

Szóval, annak ellenére, hogy nem lehet forintosítani, a probléma még létezik.
És el kell dönteni, hogy csak a forintosítható dolgokkal kell felelős embereknek foglalkozni, vagy nem forintosíthatókkal is.

A statisztika meg olyan dolog, hogy az jelenik meg benne, ami az írójának tetszik, tehát ha egyetértek ez író szándékával, akkor elhiszem a statisztikát, ha nem akkor nem.

Egy dolog biztos: senki sem hitetheti el velem, hogy nekem jó, ha úgy érzem, hogy nekem rossz. Gondolom igen sok ember van így ezzel.

Véleményem szerint el kellene érni, mint ahogy azt sok országban már elérték, hogy a felelős vezetők valóban felelősséggel kezelik az emberek problémáját és érvényesítik az érdekeiket. Sajnos ez manapság széllel szemben hogyozás lenne tehát "értelmes" ember nem csinálja. Egyetértek azzal, hogy egy céget, melynek célja a profittermelés nem kötelezhet senki veszteséges üzemelésre. Ha egy szolgáltatás mégis veszteséges, de nem forintosítható haszna van (pl. színvonaltartás vagy javítás, versennyel a monopolhelyzetek ergo visszaélések megelőzése) akkor ennek finanszírozása bele kell hogy kerüljön az újraelosztásba, mert ez a társadalom érdeke. Ha ez nem történik meg, akkor itt ez az érdek sérül, persze mint fentebb írtam természetesen nem mindneki számára egyformán.

És még valami: egyáltalán nem látok garanciát arra, hogy a buszközlekedés megfelelően javulna a vonalmegszüntetés után.
/off

Bocs hogy belepofáztam a vitátokba remélem nem veszitek rossz néven.

Előzmény: nohab (2831)