Balázs1a Creative Commons License 2021.05.15 0 0 8206

Kérdeznék még egy lajstromot, megerősítésként. Egy másik alkalommal a 315126 oldalszámú gép érkezett Mátyásföldre. Erről kép nem készült, de a forrás a "4J" alakulati jelzésre is kitért, így helyes lehet a feltételezés, hogy ugyancsak egy C-47A-80-DL típusú gépről lehetett szó?

 

Illetve kérdeznék még egyet, szintén bízva az itteni Topiktársak nálam nagyobb tudásában: 1956 novemberében sor került egy másik kényszerszállításra, a tököli repülőtérről Munkácsra, onnan pedig közúton tovább, Ungvárra. Számos forrást (köztük az egykori "utasok" vallomásait) megtaláltam, amelyekben szerepelt, hogy a KGB által szervezett és koordinált művelet során repülőgéppel szállították el a magyar kormányküldöttség elfogott tagjait.

Áll-e rendelkezésre bármilyen forrás, amelyből kiderülne, milyen repülőgéppel történt a szállítás végrehajtása? A korabeli, de más témájú forrásokban Li-2-es, Il-14-es típusokkal találkoztam, feltéve egyáltalán, hogy orosz gép érkezett a foglyokért. Ha nincs is ilyen forrás, érdekelne a véleményetek is, a legvalószínűbb típust illetően. 22 fő foglyot szállított el ismeretlen létszámú személyzet és kísérő őrség.

 

Előre is nagyon köszönöm ezeket is!

Előzmény: Zsalu53 (8204)