citera Creative Commons License 2021.05.12 0 0 7097

Mindenképpen kell zárószelep, nélküle a kemencéd kályha lesz, jobb esetben tömegkályha. a hő és a gőz is ki fog menni a kéménybe sütéskor, amitől kérges lesz a kenyér, és hamar kihűl, talán meg sem sül. A kályhákhoz kapható zárószelep itt nem lesz jó, mert azok szándékosan nem zárnak rendesen - van hogy direkt lyukasak, hogy elkerüljék a lefojtott tűzből keletkező szénmonoxid visszaáramlását a szobába. A kemencénél erre nincs szükség, mert a parazsat úgyis kihúzod, mikor lezárod a szelepet, tehát csináltatnod kell tökéletesen záródó hőszigetelt szelepet. Meg kell oldanod a hamuslyuk füstjének elvezetését, vagy vödörbe kell ürítened a parazsat, amit azonnal kiviszel. A rendes kemencében a láng felmegy, majd le, úgy jön ki a száján a füstgáz. Ehhez beltérben mindenképpen kell kürtő, de neked erre ugye nincsen helyed. ennek megfelelően az kemence száját ne középre tedd, hanem oldalra érintőlegesen, mint egy szivattyú kivezető csövét - csak itt befelé megy majd rajta a levegő, ami a lángnak ütközve fölfelé veszi az irányt, de érintőlegesen nekiütközik a kemence oldalának, amitől megperdül. Így tesz egy-két fordulatot a láng az égéstérben mielőtt a tetején távozik, közben több hőt ad át a falazatnak, mintha egyenesen fölfelé menne.

Most kell javítanom egy ilyen szelep nélkül felül kivezetett kemencét. Nagyon sok tüzelőt eszik, mire jó lesz, és hamar kihűl, egy akkora kemencének 3 napig melegnek kellene lennie. Ebben még egy csirke sem sült meg jól, nem sült meg rendesen, mert hamar kihűlt, és kiszáradt, mert a gőz kiment a kéményen. Fél milláért csinálták neki ezt a kemencét :) - ügyes!

Előzmény: Trainer75 (7094)