vermestibi2 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 2929

Üdv Tibor!

Létezik a Rigához gyári tuningleírás, a Riga.hu oldalon volt fent, de ez az oldal most nem elérhető, s úgy tudom, egykori formájában már nem is lesz az. Sajnos én sem mentettem le a leírást, úgyhogy nem tudok segíteni. A wagnerland.ru oldalon biztosan fenn van, de ez egy hatalmas oldal, rengeteg idő vagy hatalmas szerencse, meg némi orosz nyelvismeret kell ahhoz, hogy ott megtaláld.

Nem tudom, hogy az általad leírt hüvelymódosítások mennyit változtatnak a motor teljesítményén, de valószínűleg érezhető változást nemigen hoztak. Vagy tévedek? Leginkább talán Verho4 tudna neked okosakat mondani ebben a témában. De létezik "tuning szett" Rigához, ez a legegyszerűbb (bár nem a legolcsóbb) módszer a teljesítménynövelésre.

Néhány jótanács: a sorjátlanítás jó ötlet, meg az aluhenger és a vaspersely találkozásánál lévő élek eltüntetése is - ezeket még anno a gyárban el kellett volna végezni az elvtársaknak. A k35b-t én k60-ra cserélném, mert utóbbinak nagyobb a torokmérete, s mert szélesebb fordulatszám-tartományban képes optimálisan üzemeltetni a motort. S még azért is, mert nagy melegben a k35b túlmelegszik, elforr belőle a benzin - a k60-as jobban bírja a meleget is.

Rigatuningnál érdemes szem előtt tartani, hogy ez a szerkezet nem szereti ha nagyon pörgetik. Tulajdonképpen egyetlen porcikája sem szereti a Rigának, ha nagyon hajszolják, szóval ha nem csak egy nyáron akarsz vele motorozni, akkor csak óvatosan a tuninggal. De egy kicsi azért belefér, sőt rá is fér. Sok sikert hozzá.

Előzmény: tipre (2928)