DLala Creative Commons License 1999.11.05 0 0 563
Na a mai reggelen nem tudtam eldönteni, kinek kell címeznem az anyázást. Segítsetek eldönteni, mert igencsak anyázós kedvemben vagyok.

1. Életemben eloször nem sikerült felférnem egy 47-esre az Astoriánál. Hiába, ha 5. perce nem jön semmi, felszaporodik a nép. Újabb 3 perc, mire jön egy 49-es. Most már aggresszívabb vagyok és felpréselem magam. A megállóban még akad olyan, aki nem fért fel. Az UV rendesen ugrál a Múzeum elotti részen, az utasok kapaszkodnak. A pálya siralmas állapotban van, a nagypanelekbol méretes betondarabok hiányoznak, a sínek meg vannak süllyedve, a kerekek karimái a vályú szélén lévo fémlemezeket már régen szétszedték és a puszta betont faragják. Kálvin téren se föl, se le, mindenki védi a nehezen kiharcolt pozícióját.
2. Vámház téren látom, hogy jön egy 2-es, rohanok hát, hogy elérjem. Emberek a megállóban eloször azt hiszik, mehetnek tovább. Aha. Tanulójárat. Miért nem egy kisebb forgalmú vonalon tanítják a vezetoket? Emberek ekkor már 5 perce várnak. A hivatalos menetrend szerint a követési idoköz 4-5 perc (2-es), 15 perc (2A). Mindenki szidja szegény tanulójáratot, hogy feltartja a forgalmat. De rögvest kiderül, hogy ok nélkül, mert ez a vonal csak az utazni vágyók száma szerint nagy forgalmú, villamos az egy szál se. Aztán valószínuleg menetrend szerint befut egy 2A. Akik a Vágóhídig mennének, már ki vannak akadva. Én elcsattogok a 2A-val a Borárosig. Csak a Zsil utcától a végállomásig 3x kell lépésre lassítani vagy megállni. Van egy plusz gyalogátkelo, ahol legfeljebb hajnali vagy esti kutyasétáltatás alkalmával van forgalom, aztán a váltó érzékelo területe, aztán maga a váltó. Szegény vezeto akárhogy is próbál finoman megállni, a tuja csak idegesen rángatva bír fékezni. Leszállok és megvárom a beérkezo 2-est, már úgyis elkéstem. Becslésem szerint a követési idoköz 11-12 perc körüli volt.

Így mindösszesen sikerült egy 29 perces menetet abszolválnom az Astoria-Boráros tér között, idegeskedve, szardínia módra. Most akkor menjek gyalog? Ebben a szmogban? Ma olyan kemény a szmog, hogy alig kaptam levegot. A Boráros térrol a Várat csak sejteni lehet.
Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a villamosok ebben a városban abszolúte nem töltik be azt a szerepüket, amire hivatottak. Ami pedig ez lenne: gyorsan, a közúti és gyalogosforgalomtól nem zavartatva, környezetkímélo módon nagy mennyiségu utast szállítani.
Világváros a 3. évezred küszöbén. Szóval kinek kell címeznem az anyázást?