BX-60-72 Creative Commons License 2021.05.07 0 6 143446

Kényes kérdéskör az egész, ezért a relatíve nagy hallgatás. A legtöbb gombász "maga kapargatta ki a gesztenyéjét", vagyis a számára értékes étkezési fajok lelőhelyeit sok erdőjárással, gyaloglással, olykor sorozatos betlizések árán ismerte meg. Sok meló, mire lesznek bejáratott helyek, ahova minden évben érdemes visszatérni a kb. biztos zsákmány reményében. Mint ilyen, nagyon értékes infó ez, érthető, hogy a munka valódi gyümölcsét, a "titkot" nem szívesen adják ki a legtöbben. Pláne, hogy a vargánya, kucsmagomba elég jól "tartja a helyét".

A kucsmagombák amúgy is a gombászat rolls-royce-át jelentik (a szarvasgombászatot leszámítva), a cseh kivételével nehéz csapat. Sok helyen jelen vannak, de az élőhelyeik nem alkotnak nagy kiterjedt egyégeket, itt is -ott is egy kis folt, ami jó lehet, de nagyon sok pont ugyanolyan habitusú hely van, ami nem ad gombát, a 23. megnézett meg igen, látszólag minden logika nélkül. Sokszor nagyon kis helyen, pár nm-en jönnek elő pl. az ízletes kucsmagomba termőtestei nagy egyedsűrűségben. És az időzítés is fontos náluk, jól el kell kapni azt az egész azévre vonatkozó mindössze kb. 1-1.5 hetet, amikor egy adott termőhelyen épp előjönnek. Macerás, nagyon sok utánajárást, bozótosba bújást igényel. Vargányát jó eséllyel bármely nagyobb kiterjedésű tölgy vagy tölggyel vegyes (nem akácos!) erdőben és sok gyaloglással lehet találni, még a baromira meszes talajú Budai-hg.-ben is.

Amire lehet esély, hogy nagy őzlábgombás, valamilyen galambgombás, vagy mezei csiperkés helyre kevésbé bennfenteseket is magukkal visznek, ezek is nagyon finom gombák, de közel sem akkora kunszt rájuk akadni (mivel a Kékestetőtől az alföldi síkságokig mindenhol gyakoriak), mint mindjuk pusztai vagy ízletes kucsmára.

A másik, hogy ki hogyan szeret gombászni.

Én például egyedül. Egyrészt jobban hallom a környezet hangjait is így, másrészt ez egy rekreációs tevékenység is, amikor nem kell másokra figyelnem. De embere válogatja, biztos vannak akiknek pont az ellenkezője, fontos a társaság.

Viszont az is érthető, ha valaki valamilyen okból kifolyólag fél egyedül (pl. korából, egészségi állapotábólm tájékozódó képessége hiányából fakadólag nem szeret egyedül mászkálni, vagy nem tud elég gyorsan fára mászni süldős anyakoca elől :))

De összeségében betársulni gombászni az egy erősen bizalmi állapot. Még a közvetlen ismerősök, rokonok közül sem viszünk bárkit magunkkal. Ez egy nickneves, anonim fórum, ami érzékeny helyzetekben vélemény kifejtésre jó forma, de a fentebb leírt bizalmi állapot elérését erősen hátráltatja. Pont fordítva működik, előbb a személyes ismeretség, bizalom, majd közös gombászat.

Szóval én is a szakirányú csoportokat tudnám ajánlani kezdetben, ha nem egyedül akarod járni az erdőt/mezőt.

Volt itt is pár éve a fórumon egy tag, aki ismeretterjesztő túrákat tart (fizetős a részvétel), de mivel a hozzászólásai végére odabiggyeszett, a fizetős túrákra mutató link egy fórumozót itt nagyon idegesített, egy erősebb szóváltást követően az illető távozott innen. Mindegy, hogy pol. korrekt legyek, a legnagyobb közösségi oldalon fenn lévő egyik legnagyobb taglétszámú gombász csoportban most is hirdeti magát, ott megtalálod.

Lehet hogy nem pontos a kép, ezért az idegenkedés, itt se iskolás osztálykirándulásról van szó, lehet szétszéledni, majd a program végén meghatározzák a szedett gombákat. Kb. minden csoport így működik, ha ez nem szimpi, akkor van a TIT-nek is még szerintem gombász szakcsoportjam erről Heyderia topictársat is lehet itt kérdezni.

Két okból jók az ilyen közös kirándulások: lehet kérdezni a szakiktól, amivel egy csomó fórum bejegyzés-böngészési idő megspórolható (én mondjuk a böngészést választottam annó), másrészt lesz ott egy csomó hasonló érdeklődésű, akikkel a személyes ismeretség így az elengedhetetlen bizalom is kialakítható. Tudsz szelektálni, ott se mászkálnál együtt szívesen bármely random résztvevővel szerintem. 

Legyünk őszinték.

A piszkos anyagiak uralják különböző fok-mértékben az életünket.

A másik lehetőség tehát, ha bedobod itt a nagy anonim köztudatba, hogy teszem azt te is alkotmányjogász vagy, akkor tuti lesz néhány privát megkeresés, hogy szívesen gombászna együtt veled valaki.

A jogi tanácsadás egy baromi drága műfaj, és kb. minden embernek az életében akad valami olyan ügyes-bajos dolog, amikor szükség van rá, és valljuk be, ha nincs ismerős (aki elég jó és megbízható is), akkor jó mélyen a zsebbe nyúlós a buli.  

 

Előzmény: taormina001 (143422)