medvebacsi Creative Commons License 1999.11.04 0 0 284
Vártam másfél napot hogy lecsillapodjak.
Mr Spock után szabadon: nekem gyanus ha egy gyakorlatban működő módszert minden pontjában cáfolnak. Még gyanusabb a dolog ha cáfolatok SEMMI hivatkozást nem tartalmaznak és erőssen marketing izű kijelnetéskkel operálnak.

1. Az érvelés kimutaja az érvelő valódi probémáját:
"a gátszakadást, a gátmetszést, a szülés időtartamát és más összetevőket nehezebb befolyásolni, mint fekve szülőknél. " Azaz nem jó az orvosnak.

A vérveszteség. mivel nincs hivatkozas annyit tudok róla mondani hogy érdekes.
Statisztilai adatok (Hollandia, a Mr Spocknak magvitatásara felajánlot cikk, BMJ 1996;313:1309-1313 (23 November)) igaz ez csak egy példa szélsőséges de talán illusztrálja a dolgot:

1000 ml meghaladó vérveszteség a szülés során

Otthon
Elsőszülő (primiparous) anyák 1,9%
Többedszer szülő (multiparous) anyák 0,6 %

Kórházban
Elsőszülő (primiparous) anyák 4,1%
Többedszer szülő (multiparous) anyák 3,7%

Tényleg Mr Spock (mert azért ugye olvasod?) milyen mennyiségtől kórós a vérveszteség? 500 ml vagy 250 ml fölött? Hogyan lehet mérni?

Az állatokról. Nem tudom kilátott már lovat négy lábbal az égnek elleni? De még oroszlánt sem, pedig nyugodtam hanyattfekhetne hiszen ő az állatok királya...

2, A leirások szerint a pulzálás megáll. Akkor hogyan áramlik azt nem tudom.

3, Az orvos megynugtatását szolgáló reakciók kiváltását dicsőitő feltételezés rendszer.

4,
"A szülés során váratlanul fellépő komplikáció kockázata még a panaszmentesen kihordott terhesség esetén is túl nagy. " A szokásos számokkal tényekkel nem alátámasztott rémítgetős lufi. A valódi statisztikák tükrében kipukkad.

A végére marad a poén. Hogy miért is kellett ezt a szép hosszú érvrendszert felépíteni:

"Hollandia éppen az elterjedt otthoni szülészeti gyakorlat miatt elmarad a német szülészet élenjáró jó eredményei mögött." Éljen a német szülészet élenjáró jó eredménye.:-)

Érdekes, hogy az otthon szülést tervezett de közben kórházba szállított anyákat az otthonszülést ellenző statisztikák sorolják a kórházak statisztikájához illetve emlegetik érvlufiként .
Minden általam eddig látott elemzés az otthonszülések statisztikái között számolta el a kórházban végződött születéseket.

Még két nagyon fontos meggondolandó:
A holland kórházi statistikák is sokkal kevesebb orvosi beavatkozást mutatanak mint a hazaiak.
A holland otthon szülés nem azonos a háborítatlan szüléssel!!!!!

Skórpió látom még mindig nem olvastad el a statisztikákat, csak a populista népbutítást ismételgeted.

Mr Spock talán annyit megérdemelnék a kioktatásod után, hogy egy szigorúan a témához kapcsolódó felvetésre reagálsz (medvebacsi 1999.10.29 12:32:22 (261).

medvebacsi

Előzmény: Abigél (276)