Völgyvidéki Creative Commons License 2021.04.29 0 0 1532

Az európaiaknak, pontosabban a franciáknak először csak 1739-ben sikerült átkelniük az észak-amerikai Nagy Síkságokon.

 

Egy kanadai francia testvérpár, Pierre Antoine Mallet és Paul Mallet és 6 társuk.

 

A mai Illinois területén lévő Kaskaskia nevű francia-indián településtől Nuevo Méjico spanyol gyarmat fővárosáig, Santa Fé városáig.

 

Többször is az őslakosok mutatták meg nekik a helyes útirányt, e nélkül összeviszza kóboroltak volna a síkságokon.

 

Nagyon érdekes és tanulságos expedíció volt, sokban növelte a franciák földrajzi ismereteit is.

 

Érdekes, hogy még a 18. sz. közepén is mind a spanyoloknak, mind a franciáknak csak nagyon korlátozott és esetleges ismereteik voltak Észak-Amerika belső vidékeinek, a Nagy Síkságoknak, a Sziklás-hegységnek és a Nagy-medencének a valós földrajzi viszonyairól.

A britekről nem is beszélve.

 

A Mallet-expedíció korában pl. a franciák úgy tudták, hogy ha felutaznak a Missouri mentén, akkor eljutnak az új-mexikói spanyol gyarmatokig.

El is indultak ezen az úton, egészen a mai Dél-Dakotáig, ahol jószándékú arikara indiánok szóltak nekik, hogy nem jó irányba mennek, mert a spanyol gyarmatok délnyugati irányban vannak. :-)

 

Sem a franciák, sem a spanyolok, sem a britek nem voltak képesek ezt az óriási térséget ténylegesen gyarmatosítani, hiányoztak hozzá a megfelelő erőforrásaik.

 

A tényleges francia gyarmati uralom nagyjából a Mississippi két partjára, valamint a Missouri, a Platte és az Arkansas folyók legalsó szakszára korlátozódott.

 

A Texastól északra fekvő síkságokon a spanyoloknak sem voltak telepeik.

 

Ezeket a térségeket ténylegesen csak az USA vette birtokba a 19. században, a benépesítésük egészen a 19. sz. legvégéig elhúzódott.