"Ha volnál olyan szives-kedves (le-ereszkedve az én szintemre.. :) - "nem középiskolás fokon" - megmagyarázni olyatén módon, hogy abban szerepeljenek - az alábbi képen látható - méretek:"
Nem tudom úgy megmagyarázni, hogy ezek szerepeljenek benne.
Ugyanis a Föld sugara, a húrhossz és az ívhossz nem számít. Lehetne a Föld kétszer ekkora is, az nem változtatna azon, hogy egész fokokra kerekítve minden nap annyi fokkal északabbra delel a Nap az égen, ahány fokkal délebbi földrajzi szélességről nézzük,
és a lila szög pedig nem az elevációs szög. Az, hogy milyen magasan látszik a Nap, az nem egy húrhoz, hanem az érintőhöz, vagyis a vizszintes irányhoz viszonyított szög.
A "B-C" távolságot pedig nem lehet egész szögekre kerekített értékekből kiszámolni, ugyanis ahogy már mondtam: egy ezred fok a parallaxis értéke ilyen távolságon.
És az a 2962 km pedig nem a húr hossza, hanem a felszínen mérve vett távolság, tehát a körív hossza.
Amit meg kéne értened, az mind benne van az előző rajzomban. De már megint egy háromszög egyik csúcsába rajzoltad azt a 66 fokot, szóval hiába rajzolgattam.
"szemmel láthatóan megmagyarázza"
Ez nem tudom, mit jelent. A magyarázatokat az agyaddal érted meg, nem pedig a szemeddel.