Törölt nick Creative Commons License 1999.11.02 0 0 7
Angel Úr,

az előttem szólók a fényerő és egyebek miatt jobb gépre rábeszélni látszanak. Nappali világosban nem nagy baj a kis fényerő, este azonban inkább. Olyankor vagy vakuval fényképezel, vagy hosszú expozíciót alkalmazol. Ennek a kettőnek kellene utánanézni.

Hosszú expozícióhoz fontos, hogy legyen a gépen menet egy kisállvány becsavarásához. Kb. ezer forintért lehet rugalmas lábú pehelykönnyű háromlábat venni, ezt kellene megnézned: felborul-e vele a gép (jó helyen van-e a csavar).

Ilyen kis állvány garantáltan bemozdul, mikor benyomod az exponáló gombot, tehát vagy távirányítóval, vagy önkioldóval kell csinálni. Ha van távirányító, szuper. Ha nincs, nézd meg, kapcsolható-e az önkioldó függetlenül az expozíciós módtól. Láttam már olyan gépet, ahol egy gombon volt a self timer, a landscape, a night portrait, stb, tehát a hosszú expozíciót és az önkioldót nem lehetett egyszerre kapcsolni.

A vakut legjobb lenne kipróbálni, bár elég drága mulatság egy-egy tekercset a boltban ellőni és sebtében kidolgoztatni.

Érdemes a két gépet kézbe venni, megszorongatni: ripi-ropi vagy stabil-e. Burkolata anyagában színezett vagy első érintésre lekopik? Ha kikapcsolod, hogyan, mennyire óvja az objektívet?

A francia Keravill/Ofotért neve FNAC. Ők műszeres teszteket végeznek, értékelik, összehasonlítják áruikat és elég objektív az értékelésük, érdemes náluk utánanézni a két modellnek.

Ha tényleg 35 mm-es zoomos kompaktot akarsz venni, mindenképpen nézd meg a Minolta Riva Zoom 70w-t vagy 75w-t mielőtt döntesz. Mivel ez nem az a topik, itt nem áradozok róla, de máshol szívesen megteszem, példákkal alátámasztva.

Ha pedig nagyon jó képeket szeretnél, tényleg egy SLR-re lesz szükséged, de nem feltétlenül a legdrágábbra.

Üdv

slr

Előzmény: Angel Úr (-)