citera Creative Commons License 2021.04.26 0 0 7085

éppen hogy hőpajzsot kell a belső felületre tenni, és a hőszigetelést inkább a közepére, vagy kívülre. Ebben az esetben ugyanis a hőszigetelés lehet szalmás agyag, nem fog kiégni belőle. A hőpajzs egy homokos vízüveges agyagréteg. Ha belülre akarod, akkor kell tűzálló hőszigetelő adalék az agyagba - perlit. A kőzetgyapot is jó, de mindenképpen burkolni kell, ha az a szösz belemegy a kajába, nem finom, szúr, nagyon hasonlít az élmény a csipkebogyó magjához! Egyébként a kőzetgyapot és az üveggyapot por az agyagba keverve nagyon jól gátolja a repedést. Egyszer egy teatűzhelyet tapasztottam ki ilyen kőzetgyapottal bekevert agyaggal.

Még nem próbáltam, de elvileg jó lehet a belső felületre egy alulemez hővisszaverőnek. Azért gondolkodok rajta, hogy kipróbálom, mert a tevőt akkor tesszük be, amikor már a tűz nem ég, semmi esetre nem kaphat olvadáspont közeli hőt a tevő, hőterhelése sokkal enyhébb pl a kemence fenekéhez vagy a belső faltapaszhoz képest. Egy alulemez  a sugárzott hő jelentős részét visszaverné a sütőtérbe, jelentősen csökkenthetné a tevő hőterhelését.

Előzmény: Neucerma (7084)