Elpihas Creative Commons License 1999.11.02 0 0 1574
Sziasztok,

Kicsit lemaradtam...

DLala

"Egyáltalán, RL oktathat tai chit? Tudatlan vagyok a témában, világosítson már fel valaki! A fazon elég régóta benne van a köztudatban, mégse hangzott el egy szó sem arról, hogy ehhez is ért(ene). Van itt pár tai chi-s, nyilvánuljatok meg! Mit szól ehhez pl. Havasi András?"

Hát ő mihez ne értene? :-) Elnézést a gúnyos hangnemért, de láttam tavaly egy plakátjukat, ahol összeszámoltam és kb. 10-12 stílus oktatását hirdette. Amúgy oktat tajcsit, rengeteg tanítványa van, (Pagodában hallottam) bár nem tudom, hogy személyesen oktat e vagy valamilyen kínai mestert hozott erre a célra. Egyik bemutatón láttam a tajcsijukat, hát érdekes volt. Véleményt 2 perc tévében látott bemutató után inkább nem mondok. Kiváló üzletember az biztos...mint harcművészt nem ismerem.

És mit ehhez Havasi András? Edzéseken még nem hallottam Tőle más iskola/stílus se pozitív se negatív minősítését.

kagura

"Mivel nekem "multam" volt mar az Aikido elott szamomra eleg lassu volt a kezdocsoportban a haladas. A mesterhez megsem mehetek oda, hogy :"figyu, ekicsit nagyobb tempoban kene haladnom.." "

Viszont, ha egy jó mestered van, aki odafigyel a tanítványaira, az észre fogja venni, hogy gyorsabban veszed az akadályokat és valamilyen formában segít. Legalábbis nekem ez kézenfekvőnek tűnik. Viszont, az amit érzel, nem biztos, hogy úgy is van. Hozzánk is jöttek többen karatéról aikidozni, és ők is azt hitték gyorsan haladnak, de ez nem így volt. Mivel egy keményebb stílust szoktak meg, aikidon is "keményen", túl sok erővel dolgoztak, és kezdetben meg is tudták erőből csinálni a technikákat. Egészen addig, amíg összekerültek haladókkal egy-egy edzésen és ők rámutattak, hogy ez nem erről szól.

Ezért azt mondom, egy jó mester észreveszi, hogy mire van szüksége egy tanítványnak és megtalálja a módját, hogy segítsen neki.

Üdv,
Eliphas