pici mici a pók Creative Commons License 2021.04.25 0 0 16

Es ezt eppen a kormany kivalasztott sajategeyetem okatoja mondja?  juujjjj :0))

 

 

https://index.hu/kulfold/2021/04/21/moldova-nagyromania-valasztasok/

 

 

 „A nagyhatalmi megegyezés nélküli egyesülés kizárólag akkor jöhet létre, ha az amerikai–orosz viszony még jobban elvadul” – szögezi le az elemző. A határmódosítások tervéről egyébként a balkáni sajtóban is megjelentek hírek. Arról már mi is beszámoltunk, hogy a balkáni status quo megváltoztatása nem túl szerencsés ötlet, ráadásul a nagyhatalmaknak sem érdeke, viszont az ilyen esetek mindenképpen növelik a feszültséget.

 

 

Demkó Attila (a Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője) így fogalmaz:

 

Minden olyan impulzus, amely csökkenti a stabilitást, és ilyen a koronavírus-járvány is, növeli az esélyét a nem várt események bekövetkeztének.

A szakértő hozzáteszi: „A térség helyzete eleve instabil, az ukrajnai feszültség növekedése hat a Dnyeszter-mellékre is, ahol az orosz pozíció igen sebezhető gazdaságilag, illetve katonailag. Moldova abból a szempontból lehet egy nap veszélyesebb, mint Ukrajna, hogy közvetlenül sodorhatja konfliktusba a NATO-t Oroszországgal. Románia nemcsak közvetlenül határos a térséggel, de alapvető érdekeltsége is van, míg a Donbasz (a Donyec-medence történelmi, kulturális és gazdasági régiója Ukrajna keleti részén – a szerk.)  majdnem ezer kilométerre van a legközelebbi NATO-tagállamtól, és sorsa a szövetség egyetlen országa számára sem elsődlegesen fontos.”

Előzmény: rézpál (-)