Bróker2 Creative Commons License 1999.11.01 0 0 501
Kedves mindenki!

Megpróbáltam elolvasni az egész topicot. Remélem nem ismétlek meg senkit.

Szóval: megpróbálok gondolkozni. Abban mindenki egyetérteni látszik, hogy a cigányság felemelése (integrálása a társadalomba) a cigányság és a többség kölcsönös érdeke.

Ebben a kijelentésben két sarkos állítás van:

1. A cigányság felemelése kölcsönös érdek

Az hogy a cigányság érdeke hogy felemeljék az evidens. Ki ne akarná, hogy felemeljék. De miért érdeke ez a többségnek? Aki ezt akarja alátamasztani, annak valahogy így kell érvelnie: "a társadalomba integrált cigányság nem lop, ami a többségnek érdeke". Viszont a cigányság felemelését óhajtók pontosan azt állítják, hogy csak egyes cigányok lopnak, de a cigányságra ebből nem szabad következtetéseket levonni, tehát: a cigányság, mint olyan, nem lop (mint ahogy egyes magyarok is fradisták, de ettől a magyarság, mint olyan, nem fradista). Aki ezzel ellentéteset állít, azt rasszista. Ha viszont a cigányság, mint olyan nem lop, akkor mi érdeke fűződik a többségnek a cigányságnak, mint olyannak, a felemeléséhez? Akkor a cigányság lopós tagjait úgy kell kezelni, mint általában a társadalom lopós tagjait. A többi cigány meg nem lop. A probléma elpárolgott. A fenti játékot végig lehet játszani a többi problémával is (a "lop" szó helyére a "szegénység", "tanulatlanság", "munkakerülés" szót helyettesítve stb.). Ugyanazt az eredményt kapjuk.

2. Van olyan, hogy cigányság

Van egy rejtettebb csapda is a fenti kijelentésben, az ugyanis burkoltan tartalmazza, hogy van olyan, hogy cigányság. Mivel hivatalosan tilos bárhol is regisztrálni valakinek a cigány voltát (aki regisztrálni próbálja, az rasszista), továbbá az állam semmilyen hivatalos eljárást nem foglalt törvénybe, amellyel eldönthető lenne valakinek a cigány volta, ezért amikor az állam a cigányság felemelését határozza el, akkor hogyan tudja eldönteni, hogy kiket kell felemelnie?

Ez utóbbi kérdésről őszintén érdekelne F.B.I. doktor úr véleménye (nem tudom a topicban tartózkodik-e még?).

Elnézést ha megközelítés túlságosan mechanikus materialistára sikerült volna, de én szeretem a tiszta, világos definíciókat.

Előzmény: Youwine (500)