Hírfigyelő Creative Commons License 2021.04.24 -3 0 54100

Az újfehértói balesettel kapcsolatban itt kérdem meg hogy a két vasúti átjáró közül melyik volt az érintett, mert annyira ütődöttek a cikkírók, hogy a pontos helyszínt nem írták le, csak annyit hogy Újfehértónál. (Jó, én is tévedtem mert nem vagyok odavalósi, és nem tudtam hogy az átjáró nem a 4-es főúté, hanem a belőle kiágazó két bekötő, ill. összekötő út egyikéé.)

 

Megnéztem ui. a térképet, Újfehértón két vasúti átjáró keresztezi a 100-as kétsínpáros vasútí fővonalat:

  • * az egyik 4925-ös úté (ez egy, a 4-es főúttal párhuzamos, 6 km hosszú út ami visszatér a főútba, és ez az átjáró van legészakabbra, Újfehértó ÉK-i szélétől kb. 1,5 km-re É-ra),
  • * a másik pedig a 4912-es úté (ami az Újfehértó-Nagykálló összekötő út, és ez az átjáró van az előzőtől kissé délebbre, Újfehértó ÉK-i szélénél)?

 

 

<-- Újfehértó környékének közúti és vasúti térképe

 

Én a térkép megtekintése után egyből a 4912-es úti vasúti átjáróra gondoltam, mert ez az összekötő út a forgalmasabb út. (A 4925-ös csak egy kis jelentőségű bekötőút, ami a 4-es főúttal párhuzamosan fut, és gyakorlatilag semmi olyat nem köt be amit a 4-es főútról el ne lehetne érni.) -- A 4912-es út viszont Nagykálló és Nyírbátor felé vezet, a vidék löszös földjei jó dohánytermő földek, tehát elvileg onnan várható erősebb traktoros és egyéb mezőgazdasági jellegű forgalom.

 

A kérdés azért lényeges, mert így nem tudni, hogy a baleset blokkolta-e valameddig a 4912-es Újfehértó--Nagykálló össz. út forgalmát, mert ha igen, akkor az átjáró javításáig az oda vagy onnan közlekedőknek is kerülőutat kell(ett) keresniük átmenetileg, és ha igen, akkor meddig állt fenn ez a forgalmi akadály az érintett vasúti átjáróban. (A két szóba jöhető vasúti átjárót [a 4912-es útit, és a 4925-ös útit] egy-egy piros "O" karikával jelöltem meg.)

 

Mit tudtok, melyik vasúti átjáró volt a kettő közül az érintett??? (Újfehértóiak előnyben.)