tgeri2 Creative Commons License 2021.04.23 0 0 66

Szervusztok!

 

Gyűrűt szeretnék készíteni, de köszönhetően az arany magas árának, rendkívül elszálltak az ékszer árak, illetve a különböző mesterek is különböző árakon dolgoznak, ami nagyjából kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné teszi, hogy mennyibe kerülne egy elképzelt ékszer. Így pár kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hátha tudtok segíteni.

 

- Az ötvös színaranyból készíti az ékszert, és az olvasztás során keveri hozzá azokat az anyagokat, amitől pl. fehér arany lesz, vagy 14 karátos minőség?

- Ha ez így van, akkor pl. egy 14 karátos 10 grammos gyűrű esetén 58% színarany van, és 42% egyéb (olcsóbb) fém? Ez súlyra is nagyjából így alakul? Tehát 5,8 és 4,2 gramm lesz az ötvözet eloszlása? (Ez azért érdekes, mert mindenhol a színarany árral számolnak, így kiszámíthatatlan, hogy abból mennyi a munkadíj, és mennyi a tényleges anyagköltség. Ha pedig az ékszer 42%-a olcsóbb fém, akkor nehezebb gyűrű (gyűrűpár) esetén jelentősen megdobja az árat, hogy az olcsóbb fémeket is színarany árban számolják)

- van valamilyen képlet, ami alapján ki lehet számolni az anyagmennyiséget? (pl gyűrűméret 58, szélesség 6 mm, vastagság 1,5 mm, akkor ennek ekkora súlya lesz nagyjából). Ez a képlet eltérő arany és ezüst ékszer súly számolása esetén?

- Van-e különbség arany és ezüst között, hogy melyik fényességtartóbb? Miért aranyból csinálnak karikagyűrűket, miközben az ezüst sokkal olcsóbb? Azt tudom, hogy az ezüst lágyabb anyag, de ha a gyűrű pl. 1,7 mm vastag, akkor is probléma lehet a lágyságával?

 

Előre is köszönöm ha meg tudjátok válaszolni a kérdéseimet.