bacsacsa Creative Commons License 2021.04.20 0 0 182282

Na beleöntöttem a tárolt kávét a gépbe. Előtte reggel kivettem a hűtőből. Kb. 5-6 óráig volt a konyhaszekrényben. A vákuum nem ment el, viszont a páratartalom még lejjebb ment. Majdnem elérte a 10 százalékot. Mondjuk ennek is megvan a magyarázata. Egyszerűen az történt hogy a zárt 5 fokos levegő felmelegedett, márpedig a hőmérséklet növelés hatására csökken a páratartalom.

 

Még egy érdekességet olvastam az analóg (mutatós) páramérőkről. Mégpedig azt hogy a mutatóval kapcsolatban lévő szálnak a tehetetlensége miatt nagyon magas illetve nagyon alacsony pára esetén csalnak. Felfele negatív, lefele pozitív irányba. A szélső értékeknél már akár 5 - 6 százalékot is. Ez azt jelenti hogy a 10 százalék környékén már valószínűleg alatta lehetett a páratartalom.

 

Ne de a lényeg......Egy adag maradt a kávégépben azt lefőztem. Utána azonnal beleöntöttem a tárolt kávét. Csak úgy kopogtak a szemek (bár ennek nincs jelentősége). A kóstolásnál figyeltem a placebó hatásra. (Tudjuk az a jelenség mikor az agy befolyásolja az érzékelést. Amikor valamiről ha tudom hogy finomabbra kell számítanom akkor úgy is fogom érezni) De megmondom őszintén semmi szükség nem volt rá mert markáns volt az aromában érezhető különbség. A krémessége meg színe (bár ennek részemről nagy jelentősége mint egyszerű kávéfogyasztó nem volt) megegyezett. Az aroma az markáns volt. 

 

Zárszónak annyit hogy egy hibája azért mégiscsak van ennek a tárolási módnak és erről még nem beszéltem te persze tudjuk hogy van. Mégpedig a vákuum miatti szén-dioxid veszteség, Mert az is nagyon fontos a kávé habossága és íze miatt. Ez sajnos elveszlik. Ezt az egy fontos tulajdonságot elveszítjük. De sokat gondolkoztam azon vajon mennyire lehet ez fontosabb mint egy oxigén mentes brutálisan száraz (szerény véleményem hogy a felbontatlan zacskókban sem biztos hogy ilyen száraz)  környezetben, ráadásul 5 fokon!

 

Majd még egy tesztet fogok végezni . Egy felbontatlan zacskóból való frissen lefőzött illetve a szokásosan tárolt kávé közti különbséget fogom tesztelni. Ja és a biztonság kedvéért kívülállókat kérek fel tesztelni.

Majd erről is beszámolok.

De az tény hogy most már meg merem venni simán az 1 kilós kávét.