WattieNo1 Creative Commons License 2021.04.19 -5 4 71499

Üdv Mindenkinek!

 

"EA92"

 

Tatus: "a naszályi ref paplak melléképületéből előkerült ismeretlen valamik"

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110775575&t=9096635

 

"valamik"-re elég nehéz rákeresni a fórumon. Nem is találtam meg eddig! Szerencsére az mbtgye.hu-n pár napja Dibi részletesebben kifejtette:

"A következő  (ezidáig megfejtéssel nem rendelkező) téglák 2011-ben a naszályi református templom melletti református "kisiskola" melléképületeinek  bontása során kerültek elő. Maga a jel EA betűkből és  92-es számból állhat. Hasonló téglák  a dunaalmási katolikus plébánia épületéből jöttek elő, így feltételezhető egy  "Eklézsia Almási"  megfejtés, melyet további kutatások támaszthatnának alá."

 

A kiemelés tőlem, mert többek közt ez a fotó látható a bejegyzésnél! ("A" és "92" nélkül!)

 

Idén január elején egy másik fórumon én is elmélkedtem róla:

"...elcseszett 1792-es évszám. igen, akár az is lehetne. Vagy akár szándékos "EA" mint Ecclesia Almásiensis. A lelőhely ismerete erre még rásegít. Attól még a 92' stimmelhetne, hogy az almási templomot elmondás alapján 1882-ben, netes források alapján 1754-55, 1754-57, vagy 1775-ben építették. (???) De az egészet keresztülhúzza, hogy Neszmélytől Tatáig megtalálhatóak az "EA92" vetőláda-változatai, köztük olyanok amik egyáltalán nem hasonlíthatóak évszámhoz. (sic! Lásd pl.: Dibi tégláját, vagy Tatus 33431-es bejegyzését.)

 

(...) De még azon is lehetne tűnődni, hogy az "E" biztosan "E"? Vagy olyan "F" mint a Jánosháza környéki Erdődy téglákon.

 

Ha mindehhez hozzáadjuk, hogy a környéken bőven voltak Zichy birtokok és, hogy Zichy Ferenc (élt: 1701-1783) győri püspök sokat ténykedett Naszály és Almás környékén, akkor a megfejtés akár "Franciscus krix-krax Zichy" is lehet!"

 

Sajnos nem voltam ott 2011-ben a bontáson, és nem találtam még a tükrös "FZ"-ből, sem önmagában, sem "EA92"-vel együtt, mert akkor valószínűleg hamarabb észrevettem volna, hogy az "FZ" stílusában pont olyan mint az "F valamik Z".

Ránézésre az "FZ" és az "EA92" gyártója és a jelentése is ugyanaz lehet! Az "FZ" pedig kizárásos alapon nem lehet "Eklézsia Almási", hiszen például nincs benne "A"!

 

Viszont Tatus Naszályon talált tégláján van egy "A" szerű karakter (tükrös "AFZ" fejjel lefelé fotózva)

ami ugyan még megfejtésre vár, de szerintem a jelentése nem Almás lesz, és a "kilencesre" is más megoldást kell keresni.