33nevemvolt Creative Commons License 2021.04.18 0 1 10558

Sziasztok,

latom a pedelec a tema. Eloszor is, a pedelec legalisan, jogositvany nelkul hasznalhato, ha a teljesitmenye nem haladja meg a 300W-ot (orszagonkent valtozik 250-300W), es a sebessege a 25 km/h-t (lehet hogy otthon ez kicsit mas, de europaban mindenhol 25 km/h kornyeke). Ha ezeket az ertekeket tullepi, akkor rendszam es biztositas kell, meg persze jogositvany, mert segemotornak szamit. (Speed pedelec is letezik, de az mar mas kategoria, nem ide tartozik)
A gazkaros ebikeok nem legalisak rendszam es biztositas nelkul, mindegy hogy milyen motor van vagy mennyivel megy, ez a torveny. 
Ez nem tunik komoly dolognak, pedig nagyon is az. Megpedig azert, mert a motorozas veszelyes uzemnek szamit. Tehat ha teged elut egy ilyen jarmu, ami vagy pedelec de meg van mokolva, vagy gazkaros ebike, es te megserulsz, akkor megerkezik a rendor, es latja hogy ez nem kerekpar, hanem egy illegalisan hasznalt segedmotor. Elindul egy buntetoeljaras, amikor tisztazzak a baleset korulmenyeit, es magallapitjak hogy ki volt a hibas, es megszuletik az itelet, eddig rendben is van. Eleve szamithat a ebikeos buntetesre, mert ugye se rendszam, se biztositas, ha nincs jogsi stb. De van egy polgarjogi vonzata is az ugynek, ha ezt elinditjak, nem mindig tortenik meg, mert van aki nem tud errol es nincs ugyvedje. Mivel a motorozas veszelyes uzem, ezert ha megserultel, neked jar karterites, fuggetlenul attol hogy ki volt a hibas.  Ezt alapesetben a jarmu biztositoja fizeti ki a sertett reszere, de mivel itt ilyen nincs, ezert az fog fizetni, aki a jarmuvet vezette. Ez akar tobb millio forint is lehet, serulestol, anyagi kartol fuggoen. Ez egyebkent igaz a buszokra, teherautokra is, az is veszelyes uzemnek szamit. Tehat nagyon nagyon vekony ez a jeg, en ha egy ilyen jellegu balesetem lenne, azonnal kernem az ebike bevizsgalasat,es ha nem legalis, meg azt is beperelnem aki eladta. Annyira komoly a dolog, hogy a mokolt ebikekokat franciaorszagban komoly buntetes fejeben lehet hasznalni, azt hiszem 30000€, jogsielvetel, akar bortonbuntetes is. Ez a szabalyozas egyebkent mashol is varhato a jovoben.
A masik dolog, egy pedelec akkor elfogadhato szamomra ha a hasznalati ok a kor, vagy egeszsegugyi problema, vagy valami specialis (kargobringa gyerekszallitas, munkvegzes, messzirol bejaras stb). Az esetek donto tobbsegeben azonban az ebike hasznalata a lustasagra vezetheto vissza.