Járaszája Creative Commons License 1999.10.29 0 0 407
NZA!

Nehogy megharagudj! Csak a villamosok vedelmeben rosszallom ezt a valto-lassitast, mint ahogy Dlala is irta, az emberek megutaljak a villamost. Volt arra pelda, hogy a villamos allando jeleggel lemaradt a zoldhullamarol: amire en emlekszem, amikor az 1-es vegallomasa meg a Nepstadionnal volt, amikor a vezeto megkapta az inditasjelzest (a jelzolampahoz szinkronizaltan), ajtocsukas, keresztul a gyalogatkelohelyen (jelzolampa), aztan a valton 5-tel(!) aztan mire a Mogyorodi uthoz ert, mar le is maradt a zoldrol. Az utas meg bosszankodik, hogy megint masfel percet ul feleslegesen a villamoson. Jo persze, kimelni kellett a valtot, de halistennek nem sokaig volt ra szukseg. Egyebkent aruld el hogy mi a gyokirany, es a csucsirany, bar azthiszem ez az utobbi egyertelmu, a masikat kizarasoso alapont ki lehet talalni. De miert hivjak a gyoriranyt 'gyok'-nek, mirol kapta a nevet?
A villamosterheles osszehasonlitasban csak azert mondtam, hogy 'jatek' a szamokkal, mert Bp. legerosebb villamosait allitod szembe a kulfoldi peldakkal. En meg nem jartam Milanoban, lehet hogy ott ritkabban jarnak a villamosok. Az en emlekeim Munchenbol, Amszterdambol es csehszlovakiai varosokbol valok, es ugy emlekszem, hogy a villamosok jaratsurusege osszemerheto a Bp-ivel, ha nem is a koruttal, vagy a korterrel. Pl. az 59-es fobejaratnal levo visszafogo valtojan biztosan nem megy tobb tengely 100-nal orankent (talan a holnapi nap kivetelevel). Nyitott felepitmeny, akar nagyvasuti is lehetne. Miert kell ilyen lassan menni? (Az mas kerdes, hogy egyaltalan minek ez a valto, amikor a ujabban a halottak napi forgalomban sem hasznaljak - 59A.) Egyebkent beszelunk itt a levegobe adatok nelkul (bagojj!) a meglevo villamsok adatairol. Nem tud valaki olyan helyet, ahol a vilag villamosvonalainak uzemet ossze lehetne vetni, pl jaratsuruseg, ferohely, jarmuvek, jegyarak, halozathossz, stb. szempontbol?
Carpy! A nagykoruton tenyleg nem jon minden lampavaltasra villamos egesz nap, de van olyan is csucsoraban, hogy szinte (!) minden ciklusban jon. Amugy eleg nehez lehet erre menetrendet csinalni, hogy vagy masfelpercenkent indithatnak egy villamost, vagy ennek tobbszorosekent, nem? Es meg azt is ird meg, hogy mi a kulonbseg a kapacitas, meg a ferohely/ora kozott?

Előzmény: NZA (379)