petromitsu Creative Commons License 2021.04.13 0 0 63793

Üdv Mindenkinek!

Új vagyok a fórumon. Szeretnék kérni egy kis segítséget, útmutatást az ötleteimmel kapcsolatban. Tavaly volt egy 3,66x0,75-s medencénk, de hamar kiderült hogy kicsi.

Idénre vettem Bestway 4x2x1 medencét, a tavalyi 6 m3/h-s homokszűrő marad, a 4 db intex solarmat szintén marad.

Tervezett változtatások:

- falon kívüli skimmer felszerelése az egyik rövid oldalra, ennek a befúvóját a skimmerrel szemben tervezem bevágni(*).

- a szolár szönyegeket a terasz tetőn mezőgazdasági fóliával lefedett keretbe tenni és egy termosztáttal kapcsolt gyengébb (előszűrős) szivattyúval keringetni benne a vizet, a medence eredeti ki- és bevezető csatlakozóin keresztül.

- hőtükrös polifoam helyett 5 cm vastag XPS alátét, a lábak alá 40x40 járdalapok, OSB oldal burkolat a medence körül, amennyire a csőváz engedi, és fa keretre mezőgazdasági fóliából egy levehető fedés. Fontos lenne a víz hőfok, mert a 30 °C alatti vízbe még mi sem szívesen mentünk bele, nemhogy a gyerekek. Mondjuk tavaly csak sima takarás volt a medencén, nem buborékos takaró.

- a homokszűrő - skimmer- visszavezetés között merev PVC csövezés(**), a homokszűrőt továbbra is időkapcsoló vezérli majd. A homokszűrőben kétféle szemcse méretű homok alul durvább (0,8-1,2), felül finomabb (jól kimosott térkő beseprő homok). Egy medence karbantartó mondta nemrég, hogy többrétegűre érdemes kialakítani a szűrőhomokot ( Ő, 3 réteget javasolt), valamint a visszamosatásnál tegyem a skimmerbe a slagot és minél tisztább vízzel mosassam a szűrőt. Kevesebb piszkos víz megy a szűrő tiszta oldalához és nem fogy annyi víz a medencéből sem.

- több hozzászólásban is olvastam a sózást, mint víz finomítást, de nem tervezek sóbontót, hanem csak komfort növelésnek(***).

- tervben van továbbá, mivel lenne egy "burok" a medence körül, télre nem szedném szét, csak a vizet engedném le belőle.

- a két előbbi dolog miatt gondoltam, hogy kifújom üregvédővel a fémváz belsejét és a külsejüket pedig vakszolnám, hogy tartósabbak legyenek.

Szerintetek?

Viszont:

* - nem olvastam,hogy vágott volna valaki a sima oldalfalba lyukat. Kellene valami javító foltot ragasztani a kör kivágás helyénél erősítésnek, vagy megtartja a befúvót a sima fólia is. A szkimmernél másabb egy kicsit, ott tetemes mennyiségű csavar fogja össze a szkimmert és a fóliát.

** - érdemes-e foglalkozni a merev csővel egyáltalán és milyen átmérővel?

*** - szimpatikus az ötlet, hátha nem viszketne a bőröm medencézés után. De milyen sóval (konyhasó, mosogatógéphez való só, szerintem vízlágyítóhoz valót nem kapok itt Nálunk) és milyen kg/m3 mennyiségben. Elég lesz-e hozzá a ph és szabad klór elemző tesztcsík, vagy onnantól több "víz jellemzőt" kell majd figyelemmel kísérni?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!