schlumberger Creative Commons License 2021.04.12 0 1 1552

Na, végül eszembe jutott, hogy van a lomok között egy zsebrádió, eltettem a forgókondija miatt. Szerencsére benne volt a hangszóró is :-) Kiszedtem belőle. Szól! Egyelőre csak zaj, de reagál, ha a BNC-be drótot dugok. Majd még teszek fel fotókat, mert nem világos valami.

 

Ez egy közös NAV + COM rádió, érdekes az eleje. Egy FM-Broadcast szűrővel kezdődik, ami a repsáv alatti 76-108 MHz tartományt szűri, csillapítja, utána jön egy kilenc! hangolt körös sávszűrő az AIRBAND sávra, majd párhuzamosan egy-egy keverő a NAV és a COM frekiknek, eltérő első KF-frekivel. Erősítés után újabb keverők, immáron közös második KF-re. Utána demodulálás, majd a hangfrekis fokozatok, ill. a navigációs műszerhez szükséges szűrők, de ezeket nem néztem meg. Külön mise a lokálfreki előállítása. Meg se merem számolni, hány kvarc van benne, külön a nav, külön a com, és az adó- ill. vevőáramkörök.

Amit egyelőre nem értek, van külön antennabemenet a com és a nav vevőnek. A nav az előbb említett szűrőre kerül, a com-ot nem értem. Ez már egy BNC, nem az eredeti, és csak egy vékonyka, UTP-ből szedett dróton van elvive a jel a nyák egy bizonyos pontjára. Az adóból érkező koax levegőben lóg, ill. lehet, hogy az a PTT-reléről jön, még nem tiszta. Ez biztos, hogy mókolt dolog, az egyszál kis drótocska, meg a BNC miatt, hisz az eredeti csatlakozó phono socket, azaz RCA-alj.

Hirtelen ennyi, most megyek, eszek egy kis medvehagymás pogácsát :-)))

Előzmény: schlumberger (1549)