ragamoffyn Creative Commons License 2021.04.11 0 0 11091

Gyerekkoromban az egyik kedvenc mesém volt Nyikolaj Nyikolajevics Noszov: Nemtudomka című meséskönyve, és a folytatása, a Nemtudomka Napvárosban. (Pdf formájában fent van mind a kettő a Neten). Ettől a poszttól eszembe jutott belőle egy részlet. Napváros egy csodálatosan modern város, modern technikával, a főszereplők itt éppen egy ruhagyár technológiájával ismerkednek:

A nyolc emeleten Kárászon kívül egyetlen picurkával sem találkoztak utasaink, mivel minden munkafolyamatot, egészen a készáru csomagolásáig, gépek végeztek. A kilencedik emeleten meg fordítva volt minden, azaz gépek egyáltalán nem voltak, viszont rengeteg legényke és lányka.

 

Egyesek festőállvány előtt álltak, és rajzoltak valamit, mások asztal mellett ültek, és tervrajzokat készítettek, mások meg különböző anyagokból varrtak valamit. Körös-körül sok-sok próbakisasszony, azaz igazi picurka nagyságú, nagy baba állt; ezekre próbálták fel a kész ruhákat.

 

– Itt pedig, elnézést a kifejezésért, a művészeti részleg dolgozik – mondta Kárász, amikor utasainkkal együtt felért a kilencedik emeletre.

 

Mindjárt oda is ugrott hozzá egy leányka, ízléses szürke köpenyben, és dühösen megszólalt: – Mit jelent az, hogy „elnézést a kifejezésért”? Miért kell elnézést kérned? A művészeti részleg, az művészeti részleg, és ezért nem kell elnézést kérni. 

 

Hát azért, mert a művészeti részleg, hogy úgy mondjam, összefügg a „vész” szóval – mondta Kárász.

 

– Dehogyis a „vész” szóval! A „művész” szóval!

 

– Akkor bocsáss meg, Varrótűcske, nem tudtam. Nézd, látogatókat hoztam hozzád.

 

Hoztál, hát ez nagyszerű! – mondta Varrótűcske. – Most félreállhatsz, hogy ne zavarj. Magam magyarázok el mindent.

Úgy látszik, ez tényleg nem nyelvi kérdés éppúgy mondhatja valaki oroszul, mint magyarul. És nincs kizárva, hogy olyan kényszeres asszociációi vannak, amik másnak nem jutnának eszébe, viszont azt hiszi, hogy ez mindenki számára nyilvánvaló, ennélfogva bocsánatot kell kérjen.

http://www.18pedagogia.hu/sites/default/files/node/attachments/napvarosban.pdf   103. oldal.

Előzmény: Paater Altenburg (11090)