Aske Creative Commons License 2021.04.09 0 1 17708

Sziasztok!

 

Megjött végre a kínai rugóbetekerő szerszámom, így ki is próbáltam a gyakorló Seiko NH36 szerkezeten.

 

Ugye itt döntő a rugóház átmérője (annál kicsit kisebb ház kell) ill, a rugómagé, ami meg ugye a tekerő vastagságát határozza meg.

Fontos még ugye a tekercselés iránya jobbos vagy balos.

Ugye pont ez a szerkezet nincs a készletben, a 8200-hoz való az használható volt, bár ahogy a képeken látni a rugóház átmérő az majdnem túl kicsi lett.

 

Nagyon óvatosan és nagy odafigyeléssel kell használni, mert kicsit olyan lötyögős érzés, mintha minduntalan szét akarna ugrani. És ha egy pillanatig nem tartunk ellen, szét is ugrik. Ajánlott lehet satuba befogni és akkor egy kéz felszabadul.

 

A legkritikusabb pillanat, amikor automata óra rugójánál a dupla csúszófékes véget tekerjük be. Ezt külön csipesszel kell odaigazítani és tekerés közben bevezetni. (jó lenne ide is 3 kéz :)
Marhán oda kell figyelni, mert a tekerőkar miatt baromi nagy erőt/nyomatékot lehet vele kifejteni.

A rugó bevezetése egy éles peremen keresztül megy a házba, egy rossz mozdulat és máris elgörbült a rugó a perem miatt.

 

Utána a rugóházba való áttolásnál is nagyon oda kell figyelni, mégha ez a művelet tök egyszerűnek tűnik is.

Ami viszont előnye és én főképpen ezért vettem, elképesztő tiszta munkát lehet vele végezni. Nem tapogatja össze az ember a rugóházat meg magát a rugót, nem megy tele bőrdarabkákkal motorkerék koszorúja.

 

A szerkezet járására panasz nem lehet. A sokat emlegetett mikroszkopikus fedőköveket (közteskerék és gátkerék) ezúttal nem szedtem szét, hanem kimostam és belülről olajoztam. Tökéletesen jó lett így is.