Dude. Creative Commons License 2021.04.08 0 1 4578

Na, és akkor kasszát csinálva:

 

P/c
1. olyan fickó, aki a kaszinó félkarú rablóiban hagyott aprópénz gyűjtögetéséből él.
ges 2 + DevM 3 + Dude 2 = 7

gestas
2. szapőr - (fr. sang peur) 1. marokkói gerillaharcosok által használt rövid, háromélű szúrófegyver.    2. marokkói gerillaharcos a riff háborúban.
DevM 2
                                   
Parlagfu
3. A nyelvújító Kazinczy javaslata volt a "detergens" magyarítására, a szappanőrlemény szó rövidítésével. Egy nevezetes széphalmi találkozón azonban a B-front (Barczafalvi, Batsányi, Bessenyei) az ellenjavaslatokat erőltette, úgymint mocsokfalonc, szutykászdara és habzászati makulagyilok. A türelmét vesztő Török Sophie végül elvágta az elfajuló vitát: - Legyen csak mosópor, gyakják meg, sok közük úgyse lesz hozzá, de aztán most már kezdjenek el cihelődni!
 P/c 3 + haha 3 + zeb 2 = 8

DevMes
4. A szó három — egymással lazán összefüggő jelentésű —  értelemben használatos :
a/ Tenyészmén szamaraknál. A Pireneusokban a szamarak szaporító csődöre. Sorsuk sajátosan tragikus : Fiatalkorukban  3-tól 9 éves korukig – csak csacsinéniket boldogítanak, 9 és 10 éves koruk között – általában szeptember elején – miskárolják őket, azután már csak teherhordásra alkalmaztatnak.
b/  A nyugati Pireneusokban, lévén a szeptember eleji herélés egybeesése az iskolakezdéssel, a felső tagozatba lépő fiú diákokat nevezik így.
c/ Francia csendőrök csúfneve az EGG (Ez Gara Gelditzen) baszk szeparatista mozgalom altisztjeire.
Parlag 2 + haha 1 + zeb 1 + Dude 3 = 7

Parlagfu
5. Szapőr Ede (később Edward Sapir, 1884-1939), aki Benjamin Whorf-fal (fiúkori nevén: Vorf Benővel, 1897-1941) megalkották az ún. Szapőr-Vorf hipotézist. (Mi már csak így írjuk, hiszen büszkék vagyunk a magyar származású nagyjainkra, gondoljuk csak például Puskás Öcsire vagy Palvin Barbira!) A hipotézis szerint az anyanyelv befolyással van a világlátásunkra. A felfedezés azonban a k**** életbe, soha el nem jutott a kib******* tétel státusig, hogy rohadna rá az ég a f********, k***** nyelvészekre, pedig a nemzeti karakterünkre jellemző higgadtság gyökerei is nyilvánvalóan a szép és változatos anyanyelvünkben keresendők.
haha 2 + zeb 3 = 5

haharin
6. Általában víz, de akár egyéb folyadékok tárolására és adagolására alkalmas permetezőedény. A permet medián cseppnagysága nem lehet kisebb 30 mikroliternél, kiscseppes edények esetében szaprisszőrről beszélhetünk. A kifejezést a Wesselényi utcai Fuchs Gőzmosoda, Simító és Illatszalon legendás szlogenje tette a polgári társadalomban ismertté:  „Szalonból a Szalonba? Sapeur s vapeur után bátran!”
Dude 1


P/c
7. a rőzséből hamulúgot, abból pedig szappant főző kisiparos. Mivel a műveletre a legalkalmasabb a csertölgy kérge, illetve gallya, a kiegyezés utáni Magyarországon ez az üvegeshez és a drótoshoz hasonlóan a tipikus tót szakmák közé tartozott.



Zebrina
8. A vendéglátós szleng egyik kevésbé ismert kifejezése. A szapőr az a szakács, aki a semmiből is ínycsiklandó egytálételt képes előállítani. A szó eredete a II. világháború ínséges idejére vezet vissza, amikor a több napig óvóhelyre szorult lakosság az élelemutánpótlástól elzárva abból főzött, amiből tudott. Így felhasználták a bőrből készült használati tárgyaikat is, melyek egyik "közkedvelt" darabja a bőrtárca volt, amiből a találékony háziasszony ún. "bukszapörköltet" készített. A bukszapörköltet főző háziasszonyt még nem nevezték szapőrnek, ez később a beinduló vendéglátóiparban dolgozó szakácsok szándékos ferdítése lett (buk/szapőr/költ), mert a szó így sokkal fanciásabban hangzott.
Parlag 3

P/c
9. pergő nyelvű, lendületes, ám a valóságtól gyakran messze rugaszkodó elbeszélő.
ges 3

DevMes
10. Szapőr/szappotáló. Azokat nevezi imígyen a népnyelv, akik beneveznek kreativitást serkentő topikokra, ámde csupán a kifogásaikat szaporítják, melyekben – az egyébként létező – alkotó erejüket fecsérlik méltatlanul, hozzájárulás helyett.
Akad olyan, aki évekre is képes, pergésre érdemes folyamatokat, butászka hezitálással megaknadályozni.
P/c 2  + ges 1 = 3

Dude.
11. A régi időkben, mikor magyar úri körökben még erősen dívott a francia nyelv, volt használatos a szapőr kifejezés, mellyel az elégedetlen, telhetetlen, mindent lekicsinylő személyeket illették. (c'a peu: ez kicsi!)
DevM 1

Wikipedia
12. A La Sape (sapé, fr. szleng: kiöltözködni)  mozgalom követőit nevezik sapeur-öknek, akik főként a két Kongó nagyvárosaiban lelhetők föl. Történetük az afrikai gyarmati időkig nyúlik vissza. Kezdetben a mozgalom politikai jellege volt domináns és a feketék közti szolidaritásban nyilvánult meg. Külsőségekben akként fejeződött ki, hogy a fekete lakosság az európai divat szerinti öltözködéssel mintegy a gyarmatosítókkal való egyenrangúságát akarta hangoztatni.  Ez mostanra egy szubkultúrává nőtte ki magát és napjainkban virágkorukat élik a  színpompás dandy-k, akik ezt életcélnak tekintik. Hajdanán a jobb helyeken szolgálók egyenruhái és az uraságok által levetett holmik jelentették az áhított ruhatárat, de manapság már új, világmárkás cuccokra költik előszeretettel a keresetüket a sokszor szerény anyagi körülmények között élő divatfiúk. Munka után otthon kicsípik magukat és kivonulnak az utcára, mint a szépérzék, a stílus és elegancia apostolai. E korzózáshoz sajátos, egyéni lépéskoreográfiákat is kidolgoztak.
P/c 1 + Parlag 1 = 2

 

Végeredmény:

 

Parlagfu: 8 + 5 = 13

P/c : 7 + 3 = 10

DevMes: 7 + 3 = 10

Zebrina: 3

gestas: 2

haharin: 1

Dude: 1

 

... és még az igazság is kapott 2 pontot. Sőt, ha úgy vesszük, DevMes 10-esében is benne van.

 

 

Bevallom, lustaságból ravaszkodtam kicsit a feladvány kiötlésénél, és eleve kétféle jelentéssel bíró szót  adtam föl. Arra az esetre gondolva, ha netán kevés pályamű érkezik be, és nekem kell felszaporítanom az állományt.

Az nem megtévesztési szándékkal történt, hogy a 12-es nem igazán néz ki szakcikknek, hanem mert egy terjedelmes angol tanulmányt találtam, és hát így sikeredett kivonatolnom.

 

Summa summarum: a kört Parlagfu nyerte mind a legmagasabbra pontozott írásmű, mind az összesen elért pontok alapján, gratulálok neki, és magunknak is! Köszönöm a játékot, Zebrinának külön is: remélem, itt maradsz!:-)

A következő feladványt Parlagfutől várjuk!