funfun111 Creative Commons License 2021.04.05 0 0 110876

"Lacinál akkor lett Lenke kedves, mikor megtudta, hogy érettségizett, de ehhez képest vajon Dezső nem érettségizett?"

 

Vannak, akiknél nem is esik le, hogy valaki iskolázott, nem kötik össze, hogy adott munkakörhöz megfelelő végzettség kell. Mint az alapvicc a seregből, mikor az őrmester estin befejezte a 8 általánost, nagyon büszke volt magára, és felvetette a csapatorvosnak, mi lenne, ha együtt mennének esti gimibe és leérettségiznének. Az orvos: De hát én egyetemet végeztem! Mire az őrmester: Jól jöhet azért mellé egy érettségi is.

 

"így ha egy olyan cégnél olyan volt a külkereskedő, akkor megtehette, hogy csak a bonyolító Manyika beszélt és írt németül, ő meg tollba mondta, mit akar."

 

Mondjuk nem külker cégnél, de kellett úgy levelet írnom idegen nyelven, hogy a szokásos többszörösen összetett magyaros bikkfanyelv zagyvaságot kellett volna átültetnem. Nem pont ez volt, de ilyen stílusban: Korábban eszközölt levélbeni megkeresésünk tárgya vonatkozásában...  Persze nem így fordítottam, hanem értelem szerint, de aztán feltűnt, sokkal rövidebb az én verzióm, mint az eredeti magyar... Nehezen fogadta el, meg volt győződve a megbízóm, hogy kihagytam valamit.

Előzmény: Törölt nick (110875)