Eolomea21 Creative Commons License 2021.04.04 -2 0 6009

Nem mondtam, hogy mas bolygora kell vinni a mai foldi bolondokhazat - sot, amiota felismertem, mennyire (es mitol) rossz a Foldon a helyzet, ellene vagyok az ur "meghoditasanak". Persze csak addig, amig itt nem hozzuk rendbe a dolgokat. Kulonben is, egy bolcsojeben agonizalo, megosztott, velejeig igazsagtalan felkesz civilizacio amugy sem jut el sehova - legkevesbe mas bolygokra.

 

Azok a sci-fi irok, akikre gondolhattal, a sajat korlataik - es nem pedig az emberiseg korlatai - miatt buktak el. Jo pelda erre az unasig idezett Sztrugackijek 'Nehez istennek lenni" konyve. Sztrugackijek jo irok voltak - de kozel sem voltak olyan latnok zsenik, mint Ivan Jefremov. Ugyhogy en inkabb Jefremov 'Andromeda-kod-et - es fokent ennek laza folyatatasat, "A Bika orajat" - ajanlanam.

 

Meghatarozo kulonbseg Sztrugackijek es Jefemov kozott, hogy a fiverek a ma emberet tettek az utopikus jovobe (ami oriasi hiba), mig Jefremov (helyesen) egy magasan fejlett embertipussal nepesitette be a jovobeli vilagot. Jefremov belulrol latta a jovot, mig Sztrugackijek kivulrol (es igy, hibasan, a korabeli kornyezetuket vittek at a maguk jovobeli vilagaba).

 

Amit Sztrugackijek csinaltak, az olyan, mint egy majmot rakni a pilotafulkebe - majd amikor a repulo lezuhan, akkor azt bizonyitekul felhozni, hogy a repules nem lehetseges.

 

Vagyis elobb kell kiganajozni a Foldon, es utana a rendet - es nem a mostani kaoszt - lehet vinni mas bolygora. (Egy fejlett vilagban valoban szabad, ertelmes, onfelaldozo emberek lesznek - nem egy lathatlan pres alatt atformalt, meghasonlott, 'kaparj-kurta' mentalitasu, a sajat kiszolgaltatottsagat eszre sem vevo, ugyanakkor onnon tudatlansagaval kerkedo massza.) Akkor az mukodni fog.

 

 

 

Előzmény: Omar Khajjám (6008)