nyman Creative Commons License 1999.10.25 0 0 425

Egy cikk az origobol


A Nemzetközi Roma Szövetség a romáknak külön területet adna Koszovóban

1999. október 23., szombat, 21.30


A Nemzetközi Roma Szövetség (IRU) azt javasolja, hogy Koszovóban hozzanak létre külön területet, amely oltalmat nyújt a helyi cigány lakosságnak az albánok támadásaival szemben. A szervezet szerint ugyanis harmadára csökkent a romák száma a harcok után Koszovóban, akik az atrocitások miatt nem is mernek visszatérni.


Emil Scuka, az IRU főtitkára - aki egyben a cseh Roma Polgári Kezdeményezés elnöke is - az ezzel kapcsolatos javaslatot washingtoni kormánytisztviselők elé terjesztette, amikor a közelmúltban látogatást tett az Egyesült Államokban.


Scuka szerint a cigányszövetség szorgalmazni fogja a különleges övezet létrehozását az Isztambulban rendezendő novemberi Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csúcsértekezletén.



A koszovói romákat számos esetben érte támadás a helyi albán lakosság részéről. Az albánok azzal vádolják a romákat, hogy együttműködt
ek a szerb rezsimmel.



Scuka szerint a koszovói konfliktus után 30-50 ezer roma hagyta el a tartományt, ahol NATO-csapások előtt 120-150 ezer élt. A IRU-főtitkár hozzátette: a roma lakosságot kényszerítették arra, hogy együttműködjön a szerb rezsimmel.



A cikket, most nem kivanom teljes egeszeben eszrevetelezni. Csak felek, hogy ebbol a teruleti kovetelesbol lehet kesobb a "gettozas" lesz, amikert megint ok fognak haborogni, ha nem kapnak eleg penzt. (Volt mar ra pelda Mo-n is)

Nem olyan regen, meg a romak egyutt menekultek az albanokkal, es az albanok oldalan altak (legalabbis egy par honapos cikk szerint). Aztan mint menekultek vegigszidtak fel Europat, hogy sehol nem akarjak befogadni oket. Most az albanokat szidjak, es a balhe egy reszet a szerbekre kenik.

Asszem itt az egyik hozaallasbeli problema. Mindig masokat okolni a balheert. Egy ideig mukodik, de asztan mindenkinek elege lesz. Utana meg csodalkoznak, hogy nem foglalkozik veluk senki.

Van itt ket angol link ajanlott olvasmanynak. Kultularol, tortenelemrol stb.

http://www.romnews.com/ A romák kultúrája és történelme

Ahogy nezegettem, nekem erosen az a gyanum, hogy a ciganyok Eu-a nyugati illetve keleti felen mintha nem ugyanazok lennenek. Ebben a velemenyemben tobb beszelgetes is megerositett.
nyman