Kedves Laatti!
Ha a legutóbbi hozzászólásodba mindenképp természetfeletti sugallmakat kivánnék belelátni, az a következő kérdések felvetésére sarkall:
1 ) ha allításod az, hogy evolúciós alapról indulva bizonyítható, hogy az evolúciós szemlélet nem természetes, akkor azt kérdezem: és akkor mi van?
/Szvsz: a világszemléleteken kívűl szinte az összes civilizációs termékre igaz az, hogy nem "természetes", amennyiben nem közvetlen biológiai szükségszerűség a létrejöttének kiváltó oka. Amióta létrejött (az anyag evolúciójának egyik melléktermékeként kialakult) és működik az emberi elme, azóta rengeteg minden nem természetes, hanem mesterséges. Az anyag és az anyag evolúciója tudatunktól is függetlenűl létező objektív valóság, vagy nem? ( Vagy előbb megteremtette Isten az anyagot és működésének feltételeit, majd ezek alapján beindult az anyag evolúciója, ami az emberi elme és tudat kialakulásához vezetett? Vezethetett volna máshova is? Miért ne?) Az, hogy az emberi elme a fokozatos megismerés útjára térve felfedezte ezt, azaz az evolúciót - memetikai alapról indulva -éppenhogy természetes folyamat szerintem./
Ha az anyag evolúcióját ( és ebből az emberi elmével kifejlődve a memetika létjogosultságát) elfogadom objektivitásnak (szubjektíve engem pl. erről meggyőztek olvasmányaim), akkor nem olyan nehéz és izgalmas kérdés az, hogy honnan hoztuk magunkkal "azt a matematikai apparátust", amit említesz. Az emberi elme által alkotott mémek fejlődése hozta létre. Sajnos nem speciel az enyém, de büszke vagyok emberi fajtársaim elméinek bizonyos termékeire. ( Bár az az igazság, hogy nem egészen értem, hogy itt valójában mit is kérdeztél...)