hyposignomania Creative Commons License 2021.03.28 -8 1 71470

Korcs katonacsat és katonacsizma hívő urak, elképzelhető, hogy ezt a két „értelmes” és eszmei tartalmat ontó katonai eszközt, a szimbólumukat valaha is, bárkinek is eszébe juthatott volna hibridizálni a keresztényi szent kereszttel, vagy a szentlélek szimbólummal –szétsugárzódás- mint ahogy a fenti ikresített képen látható? Kolostori viszonylatban viszont a sarutlanok és a hitéleti szellemük jelképként már teljesen egyenértékű! A pólya téma ide vonatkozóan még arra az egy szóra se érdemesül, amivel most leírtam.

 

Győr-Szigetben volt a postamester által adományozott zöldséges kertjük 1699 és 1883 között. Szabad időben ide kijárva kertészkedtek. A téglán az ide kivezető, számukra hosszú út látható a kerttel. A kert lapos helyen feküdt, gyakran elöntötte a víz, ami miatt is adták el később! Kertészházuk volt itt, szerszámokat nem hordták.

 

Valahol, valakinek, valamikor valami problémája támadt, magyarázatra tartott igényt. Kéznél éppen mi volt? A nyers tégla! A magyarázat ezen a téglán vált jelképpé a sarutlanok szimbólumával egyetemben. Így hát ami biztos: 1714 és 1725 között történt az eset. Ezen intervallumban történt a kolostor és a templom építtetése. Ami látható az egy egyszerű alaptervrajz ábra a két épület valamelyikének, valahová tartozó részének műszaki kivitelezésével kapcsolatos.

 

A sarutlanok győri társasháza gr. Széchényi Pál kalocsai érsek, és Dvornikovich Mihály váci püspök bőkezűségében sütkérezett Szelepcsényi György végrendeleti 50 000 forintjából kiindulóan. A  D betű a váci püspök nevének kezdőbetűje: minden máshelyi tisztsége közepette is többet tartózkodott Győrben, mint ahol éppen kellett volna lennie!