pici mici a pók Creative Commons License 2021.03.26 -1 0 232

 

 

Plumpudding 3 napja
0 1 56960

A KSH úgy elemezte a többlethalálozási adatokat, hogy azt az időszakot is nézte, amikor nem is volt járvány itthon!

 

Plumpudding 3 napja

 

a Népességtudományi Kutatóintézet tanulmánya arra volt kíváncsi, hogy a járvány milyen hatással volt a magyarországi halálozásra. Ezért értelemszerűen azt az időszakot nézte, amikor megjelent a vírus Magyarországon. (A 12. héttől vizsgálta az 52. hétig a többlethalálozási mutatókat.) 

A KSH ezzel szemben a teljes évet vizsgálta, vagyis belevette a januárt-februárt is, amikor még nem is volt regisztrált koronavírus-fertőzött Magyarországon, így hivatalos áldozat sem. Miután a 2020-as influenzajárvány jóval enyhébb volt a 2019-esnél, januárban és februárban viszonylag alacsonyak voltak a halálozási adatok Magyarországon, ami értelemszerűen a teljes év adatát is befolyásolja. 

Akár érdekes is lehet a teljes évet is nézni, ahogy a KSH csinálta, de az éppen arról nem ad pontos képet, hogy a járvány hogyan befolyásolta a magyarországi halálozásokat, így következtetést is nehéz levonni belőle. 

 

 

 

 

https://index.hu/belfold/2021/03/22/nyolcezerrel-tobb-ember-halt-meg-tavaly-mint-az-elozo-evekben/

 

 

Almát a körtével, avagy a statisztika diszkrét bája

 

A járvány miatti többlethalálozásról egyébként a napokban megjelent egy másik, tudományos igényű összegzés is, a KSH Népességtudományi Intézetének kutatója, G. Tóth Csaba tollából.  Elemzésében arra jutott, hogy a becsült többlethalálozás nagyjából másfélszer több, mint ahányan a hivatalos statisztika szerint közvetlenül a koronavírushoz kapcsolódóan elhunytak 2020-ban. Vagyis mintegy 13700-zal növelhette meg a halálesetek számát tavaly a járvány. 

A két adat közti lényeges különbség, hogy amíg a KSH elnökének nyilatkozata a 12 havi halálozási adatokból számítódott, azaz az év első két, a szokottnál is gyengébb influenzaszezonja miatt egyébként is alacsonyabb halálozási adatokat is tartalmazó hónapját is figyelembe vette, addig a másik tanulmány csak azt vizsgálta, milyen hatása volt a járványnak a magyarországi halálozásokra. Vagyis a 2020. 12. hetétől az 52. hetéig vizsgálta a halálozást, és ezeket az adatokat vetette össze az elmúlt évtized azonos heti adataival, így számítva a többlethalálozási mutatót.

 

 

Előzmény: pici mici a pók (231)