Makulata Creative Commons License 2021.03.26 -1 2 topiknyitó

A Halix titok

 

Honnan származik az a 29 millió adag vakcina, amelyet az EU- és olasz-hatóságok egy olasz AstraZenekar üzemben fedeztek fel? Valószínűleg elsősorban a Halix nevû holland gyárból származik - amely mögött egy német multimilliárdos család a finanszírozó: a Droege klán.

Szerzô: Claus Hecking/SPIEGEL, magyarító: Én

...
...
Halix B.V. 2012-ben jött létre. A holland HAL Allergy vállalat leányvállalata - amely viszont a düsseldorfi Droege Group tanácsadó és befektetési társasághoz tartozik. Ehhez a konglomerátumhoz tartozik még a Weltbild-Verlag, a Buecher.de kereskedelmi portál és a Servona lélegeztetôgép-gyártó. Mögötte a Droege család áll, amelynek pátriárkája, Walter Droege aki olyannyira befolyásos mint amennyire titkolózó.

 

Az AstraZeneca ügyben Halix és a finanszírozói a végletekig viszik a titkolózást. A Droege Group szóvivője eredetileg ignorálta a kérdéseinket; ismételt megkeresés után Halixhoz utaltak minket [mármint a SPIEGEL riportereit]. A szóvivőjük még a Halix alkalmazottainak számát sem volt hajlandó elárulni. (A LinkedIn szerint: 68.)

 

Mit rejteget Halix és a Droeges-klán?

 

Még egy éve sincs, amikor a fiatal üzem közfigyelemet keltett: 2020 áprilisában a Halix egy PR-közleményben jelentette be: "A Halix együttműködést kezd az Oxfordi Egyetemmel a Covid-19 vakcina (...) gyártása érdekében." Úgy tűnt, hogy ez sikeres volt, a társaság csak nemrégiben állított üzembe egy új csúcstechnológiájú gyártóberendezést.

 

"A Halix jó hírnevet szerzett szerződéses gyártóként" - mondja a holland Wilbert Bannenberg gyógyszerszakértő a Farma ter Verantwoording-től, amely az alapvető gyógyszerekhez való egyenlő hozzáférést szorgalmazza.

 

Az adásvételi szerződésben, amelyet az EU augusztus végén kötött az AstraZenecával, a holland Leiden városkában üzembe állított Halix gyárat Európa négy gyártóhelyének egyikeként határozták meg. "Az oltóanyagot kis mennyiségben szállítják Oxfordból" - magyarázza Bannenberg ", majd a Halix-ban sejtkultúrában szaporítják." Amit aztán más gyárakban kis adagokba töltenek és csomagolnak.

 

Az ügy lényege a szerződés részleteiben rejlik. Az AstraZeneca négy európai gyárából kettő az Egyesült Királyságban található; ezek még nem szállítottak egyetlen dózist sem a kontinensre. A belga Seneffe-ben van az AstraZeneca harmadik gyára, amelyben állítólag többször vannak olyan technikai problémák, amelyek csökkentik a termelést.

 

A becslések szerint ötmillió dózis, amelyet a Halix hónapról hónapra gyárt, annál fontosabb lenne az egységes Európa számára. De Halix is ​​kezdetben vakcinát csak Nagy-Britanniába szállított: az ottani oltóanyaggal foglalkozó munkacsoport egyik tagja szerint a legelső brit oltóanyag-adagok decemberben Hollandiából érkeztek.
...
...

Az AstraZeneca tagadja, hogy a 29 millió doboznak az Egyesült Királyságba kellene kerülnie. De "a Halix cég jó kétséges lett" - mondja Bannenberg. A vállalat és befektetői egyre nagyobb nyomás alatt vannak annak tisztázása érdekében, hogy mi a késedelmes jóváhagyás oka és mi fog történni a 29 milló dózissal. De Halix még mindig hallgat. És Droeges-klán továbbra is hallgat.

 

forrás:
https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/astrazeneca-streit-was-hat-es-mit-dem-werk-halix-in-leiden-auf-sich-a-165b8b70-f430-4693-bd81-9519b97c483b